Ingrediente
- 1 cana ulei;
- 1 cana apa minerala;
- 1/2 cana zahar;
- 1 1/2 lingurita bicarbonat sodiu stins cu otet;
- 1 praf sare, vanilie, scortisoara;
- faina cat cuprinde;
- 1 1/5 kg mere date prin razatoare;
- 1/5 cana zahar;
- 1-2 linguri gris.
Mod de preparare
Aluatul: se pune intr/un castron faina, se face o gaura in mijloc si se pun apa minerala cu uleiul, sarea, vanilia. Se amesteca cu un tel pana cand devine ca o smantana, se adauga bicarbonatul stins cu otet, apoi se framanta cu mana, pana cand se obtine un aluat potrivit de tare. Se lasa 1 ora la frigider. Apoi se scoate, se imparte in doua, se intinde prima foiae, se adauga umplutura, se pune a doua foaie. Se da la cuptorul incins in prealabil timp de cca 40 min .
Umplutura:
Merele date prin razatoare se pun intr-o cratita cu 1/2 cana zahar si scortisoara si se dau la cuptor sa se caleasca cca 30 min. Se scot, se lasa sa se racoreasca si se amesteca cu grisul (are rolul de a absorbi surplusul de lichid).