Ingrediente
Pentru blat:
-600 g faina
-2 linguri zahar
-2 linguri unt sau margarina
-2 oua
-un pliculet drojdie uscata
-1 pahar apa sau lapte
-vanilie
-1 lingurita sare
Pentru umplutura:
-500-600 g visine fara samburi
-3 linguri zahar
-2 linguri pesmet
-250 ml zeama de la visine
-un plic de Tort - Gelee
Mod de preparare
Faina cernuta se amesteca cu drojdia uscata, zaharul, vanilia. Peste ele se pun ouale batute putin, laptele si untul (margarina) usor topit, se framanta bine. Aluatul se imparte in doua.
Se intinde o foaie de placinta de 1 cm grosime, se aseaza pe o tava unsa cu ulei, se presara un strat subtire de pesmet, apoi un strat uniform de visine amestecate cu zahar. Din aluatul ramas se intinde o alta foaie care se taie cu cutitul in fasii de latimea unui deget care se aseaza in forma de plasa peste placinta.
Placinta se unge cu sirop de la visine si se coace la temperatura de 180-200 C, pana se formeaza o crusta aurie.
Plicul de tort - gelle se amesteca cu doua linguri zahar, peste ele se toarna sirop de visine si se amesteca pana se topesc, se pun pe foc la fiert cca 5 minute, apoi se toarna peste placinta abia scoasa din cuptor. Se lasa la racit ca sa se intareasca siropul.