Alimentatia de Sarbatori
Este din nou Craciun si categoric este momentul sa ne relaxam, sa ne intalnim cu prietenii, cu familia si sa uitam de rutina zilnica si de grijile ei. Asadar, aceasta perioada este speciala prin incarcatura ei emotionala, pentru ca, din punct de vedere alimentar, nu ar trebui sa fie decat, pur si simplu, o perioada ca oricare alta.
Asta teoretic, pentru ca lucrurile stim bine ca stau cu totul altfel: mese multe si copioase, portii mari si gazde care nu se pot refuza... si bineinteles ca toate aceste sunt stropite cu licori bahice de cea mai buna calitate si la ore cat mai mici. In general, dupa Sarbatori, "castigul" ponderal este de 3 pana la 6 kg.
Pentru a nu ruina efortul depus peste an si pentru a nu ne trezi la inceput de ianuarie cu starea de sanatate si imaginea alterate, trebuie sa incercam sa controlam la maxim ce consumam si mai ales in ce combinatii. Vestea buna este ca e foarte simplu sa se evite disconfortul gastrointestinal specific acestei perioade si sa ne rasfatam in acelasi timp cu cele mai delicioase preparate de sezon.
1. Divizarea meniului pe mese distantate in timp la cel putin o ora - trebuie dat stomacului un pic de timp sa digere ce s-a consumat la masa anterioara inainte de a veni cu o alta "avalansa" si astfel si riscul indigestiei va fi diminuat;
2. Alegerea unor gustari usoare: bucati de muschi de pui sau curcan, branza degresata, fructe de mare;
3. Atentie la marimea portiei - trebuie sa se urmareasca aromele si calitatea alimentelor si nu obtinerea unui stomac plin;
4. Evitarea alimentelor grase si prajite, precum si a sosurilor grele (chiar si in salate) si preferarea preparatelor pe baza de pui, curcan si peste si a legumelor si fructelor proaspete bogate in fibre (cosumate disociat);
5. Limitarea alimentelor care favorizeaza indigestia: suc de portocale sau de rosii, condimentele in exces si, in general, alimentele acide;
6. Mestecarea suficienta a alimentelor combate de asemenea tulburarile gastrointestinale;
7. Apa - trebuie consumata pe tot parcursul mesei in cantitati mici si dese pentru a mentine sistemul digestiv activ si pentru a evita deshidratarea (care incetineste metabolismul);
8. Evitarea bauturilor carbogazoase dulci in timpul mesei si chiar dupa masa, pentru a evita balonarea;
9. Alcoolul - consumul acestuia necesita o atentie sporita intrucat acesta creeaza o serie de probleme: creste presiunea arteriala a sangelui, creste cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creste activitatea sistemului nervos central si favorizeaza aparitia tulburarilor gastro-intestinale. Cu toate acestea, de Sarbatori se consuma mari cantitati de alcool sub diverse forme. Vinul rosu este bautura sezonului si trebuie consumat cat mai natural, fara aditivi (pentru a evita migrenele) si de asemenea nu trebuie uitat ca beneficiile sale scad cu cresterea cantitatii consumate. Vodca este alcool pur si care prin metabolizare se transforma in compusi toxici, deci trebuie monitorizata cu atentie cantitatea consumata. Pentru a tine o evidenta clara a consumului de alcool trebuie sa se evite umplerea continua a paharului neterminat.
10. Dupa petrecere: o plimbare usoara de o jumatare de ora ar putea ajuta mult digestia deoarece asezarea in pozitia culcat dupa masa cauzeaza urcarea acidului din stomac in esofag si, astfel, aparitia "arsurilor".
Dupa cum stim cu totii, zilele si mai ales noptile de sarbatori inseamna mese copioase, consum de alcool, atmosfera in care se fumeaza si de aceea recuperarea ulterioara este obligatoriu sa se faca printr-o dieta usoara, bogata in fructe, legume proaspete si multa apa, precum si plimbari prelungi in aerul tare al iernii.
Sarbatori Fericite!
Un articol de Lygia Alexandrescu