Legumele sunt esenţiale pentru sănătate, însă mulţi le consumă în cantităţi mici şi se limitează la aceleaşi combinaţii de mâncăruri. Descoperă trucuri ca să introduci mai multe legume variate în meniul tău!
Legumele sunt esenţiale pentru sănătate, însă mulţi le consumă în cantităţi mici şi se limitează la aceleaşi combinaţii de mâncăruri. Descoperă trucuri ca să introduci mai multe legume variate în meniul tău!
Ca să ai parte de un meniu variat care include o diversitate de legume este important să te organizezi şi să cumperi în fiecare săptămână ceea ce găseşti proaspăt şi de sezon pe cât posibil. Dacă ţi-ai propus să măreşti aportul de legume şi să le incluzi în dieta zilnică există câteva trucuri care te vor ajuta să te organizezi mai uşor.
1. Adaugă broccoli crud mărunţit după ce ai stins focul la ciorbă
Prepară în fiecare săptămână câte o ciorbă de legume sau supă cremă, având de fiecare dată altă legumă pe care să o foloseşti la principală. Nu fierbe niciodată ciorbele peste măsură, cu atât mai mult dacă sunt preparate doar din vegetale! Un alt mic truc ca să le faci mai gustoase şi sănătoase este acela de a tăia mărunt câteva florete de broccoli şi verdeaţă proaspătă (pătrunjel, mărar) pe care să le adaugi după ce ai închis focul de sub oală.
2. Curăţă câteva legume, feliază-le şi ţine-le într-o caserolă
În weekend sau într-o seară când ai mai mult timp, curăţă, spală şi feliază câteva legume pe care să le ţii într-o caserolă la frigider pentru zilele în care eşti prea obosită să mai faci treabă. Morcovii, guliile, ţelina (rădăcină şi tulpini), conopida sunt câteva dintre legumele pe care te poţi baza. Dacă te deranjează faptul că se oxidează, stropeşte-le cu puţină zeamă de lămâine înainte de a le pune în caserolă.
3. Înlocuieşte seminţele sau popcornul cu legume feliate când te uiţi la un film
Odată ce ai legumele feliate la frigider îţi va fi simplu să le iei cu tine în faţa televizorului, înlocuind astfel seminţele, chipsurile sau orice alte ronţăieli nesănătoase pe care eşti tentată să le consumi când vizionezi un film.
4. Cumpără în fiecare săptămână alte legume pentru a avea un meniu variat
Ca să te asiguri că nu te limitezi la aceleaşi legume, încearcă să alegi săptămânal câte patru legume-vedetă pe baza cărora sa-ţi structurezi meniul. Următoarea săptămână încearcă să alegi alte patru legume şi tot aşa. Nu te limita doar la cartofi, fasole sau varză!
5. În cămară trebuie să ai întotdeauna ceapă, usturoi şi morcovi
Poţi să prepari orice mâncare dacă ai mereu la îndemână baza: ceapa, usturoiul şi morcovii, aşa că este recomandat să le ai întotdeauna la îndemână.
6. Prepară în fiecare săptămână câte un pateu vegetal pe care să-l consumi cu legume
Pateurile vegetale au la bază boabe de fasole, tofu moale, boabe de năut, seminţe crude (dovleac, floarea-soarelui), nuci crude, dovleceii, avocado pe care le poţi combina cu ulei/pastă de susan, usturoi, verdeţuri şi mirodenii favorite. Având în frigider acest pateu poţi să-l consumi cu beţişoare de legume, mărind astfel consumul de vegetale.
7. Ţine în frigider un borcan cu dressing de casă pentru a-l avea la îndemână pentru salate
Un dressing uşor şi aromat merită păstrat în frigider pentru serile când te întorci de la muncă. Dacă vei păstra în frigider un bol cu verdeţuri spălate şi mărunţite le vei avea la îndemână şi vei putea să pui puţin dressing pentru a obţine o cină uşoară şi rapidă. Salata merge şi alături de o bucată mică de carne slabă sau de peşte la grătar.
8. Fă-ţi sucuri proaspete de legume sau smoothie-uri
Un suc de morcovi, sfeclă, portocale şi măr merge de minune în zilele în care ai poftă de un suc delicios şi plin de vitamine. De asemenea, poţi să prepari şi smoothie-uri amestecând legume, verdeţuri, banană şi măr.