5 alimente bogate în fier care întăresc sistemul imunitar
Dietă & Fitness · Nutritie / 30.09.2024

Descoperă care sunt alimentele bogate în fier care întăresc sistemul imunitari și luptă contra oboselii!

Fierul este vital pentru organism, ajutând la  creșterea și transportul oxigenului. Necesarul sporit de fier apare în timpul perioadelor de creștere și în sarcină.

Este esențial să consumăm alimente bogate în fier, deoarece acestea ajută la prevenirea anemiei, la creșterea imunității și îmbunătățirea sănătății în general.

Consumul lor regulat asigură o mai bună absorbție a fierului și niveluri optime ale acestuia


Fierul este un mineral important pentru organism care joacă un rol cheie în creștere și dezvoltare. Ajută la producerea hemoglobinei, o proteină importantă în celulele roșii din sânge, care ajută la rândul ei la transportul oxigenului către plămâni și alte organe.


Fierul este necesar pentru toată lumea, dar nevoia poate crește la o anumită vârstă sau stadiu al vieții


Bebelușii, copiii și adolescenții sunt supuși unor pusee de creștere, care le cresc nevoia de fier. De asemenea, în timpul sarcinii, necesarul de fier este mult mai mare.

Este important să consumăm alimente bogate în fier pentru a preveni anemia, pentru a întări sistemul imunitar, pentru a promova calitatea somnului și sănătatea fătului. Deficiența de fier poate afecta concentrarea, duce la oboseală și anemie.


Fierul poate fi găsit atât în alimentele de origine vegetală, cât și în cele de origine animală


Carnea roșie, ficatul și crustaceele sunt surse bogate de fier hem, care poate fi absorbit cu ușurință de organism. Legumele cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanacul, mazarea, fasolea, nucile și cerealele fortificare sunt surse bune de fier non-hem, care este mai puțin ușor de absorbit.

Iată cele 5 alimente bogate în fier:


Spanac


Spanacul este o legumă cu frunze de culoare verde închis, care conține o mulțime de nutrienți.


O cană de spanac fiert are aproximativ 6,5 mg de fier, ceea ce poate contribui foarte mult la necesarul zilnic de fier, care este de aproximativ 8 mg.

Spanacul este, de asemenea, bogat în pigmenți vegetali, clorofilă și carotenoide.

Fiind bogat în compuși vegetali și având proprietăți antiinflamatorii, spanacul reduce riscul apariției multor boli cronice.

Femeile la premenstruație și gravidele au nevoie de 18, respectiv 27 mg de fier.

Smochine


Smochinele sunt o sursă bună de fier, potasiu, magneziu și calciu.


O smochină crudă conține aproximativ 1% din cantitatea zilnică recomandată de fier.

Smochinele uscate au o doză mai concentrată de fier în comparație cu smochinele proaspete.

De asemenea, conțin o cantitate generoasă de mangan, zinc, cupru, nichel și stronțiu.

Smochinele uscate sunt o sursă bogată de substanțe fitochimice și antioxidanți care pot ține la distanță a bolilor cronice.

Broccoli


Consumul regulat de broccoli este asociat cu reducerea riscului de boli de inimă, colesterolului și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

O cană de 156 g de broccoli fiert conține 1 mg de fier, ceea ce reprezintă 6% din necesarul zilnic.

O porție de broccoli ajută, de asemenea, să obții 112% din necesarul zilnic de vitamina C, care ajută organismul să absoarbă mai bine fierul.

Nuci și semințe


Nucile și semințele sunt o sursă bogată de fier.

Consumul regulat de nuci și semințe precum fistic, migdale, caju, nuci de pin, nuci de macadamia, semințe de dovleac, semințe de susan, semințe de in și semințe de cânepă poate ajuta la menținerea nivelului optim de fier în organism.

Pe lângă fier, nucile și semințele sunt, de asemenea, o bună sursă de fibre, proteine, vitamine și minerale.

Căpșuni


O cană de căpșuni sau 144 de grame de căpșuni conțin 0,6 milograme de fier, ceea ce reprezintă 4% din doza zilnică recomandată.

Căpșunile se numără printre fructele bogate în fier și asocierea lor cu alimente bogate în vitamina C, cum ar fi portocalele sau roșiile, poate duce la mai bună absorbție a fierului.



Sursă: timesofindia
Foto: depositphotos

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro