6 alimente care îți pot fi fatale, deși le consumi în fiecare zi
Dietă & Fitness · Nutritie / De Amalia Skelton, 06.08.2018

Obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare și multe alte afecțiuni îți pot periclita sănătatea. Descoperă lista de alimente care îți pot fi fatale și îmbunătățește-ți dieta.

În fiecare zi alegi un meniu care îți influențează atât starea de spirit, cât și sănătatea. Chiar dacă ai la dispoziție multe variante rapide și semipreparate, trebuie să te gândești că acest tip de alimente nu conține la fel de mulți nutrienți precum alimentele naturale, neprocesate. În afară de conținutul redus de vitamine și minerale poți ingera și grăsimi nesănătoase, mult zahăr, coloranți, conservanți și alte ingrediente dăunătoare. O dietă bazată pe astfel de alimente îți va afecta imunitatea și vei fi vulnerabilă în fața infecțiilor.

 
Iată lista de alimente care îți pot fi fatale și cum să-și modifici meniul:

 
1. Margarina

Este preparată din ulei vegetal hidrogenat, care conține grăsimi trans, cel mai periculos tip de grăsimi. Grăsimile trans cresc nivelul colesterolului LDL (colesterolul „rău”) și îl reduc pe cel de tip HDL (colesterolul „bun”). Astfel, crește riscul apariției bolilor cardiovasculare și a cancerului. 
În loc să folosește margarina pentru sandvișuri, în rețete sau la pâinea prăjită, mai bine alege untul, uleiul extravirgin de măsline sau uleiul de cocos. Poți folosi unt la sandvișuri sau pentru pâinea prăjită de la micul dejun, iar la rețete înlocuiește margarina cu ulei. Pentru preparatele sărate folosește uleiul de măsline, iar la aluaturile dulci poți adăuga ulei de cocos.

 
2.  Carnea procesată

Salamul, cârnații, șunca presată, mortadella, parizerul și toate celelalte variante ale acestor produse îți pun în pericol sănătatea. În urma studiilor de specialitate s-a constatat că un consum frecvent de astfel de alimente favorizează apariția tumorilor maligne, cel mai crescut risc fiind cel de cancer de colon. Carnea procesată este în topul listei de alimente care îți pot fi fatale. În fiecare zi în care consumi cel puțin 50g de carne procesată riscul de cancer de colon este mai mare cu 21%. În loc să alegi șunca presată care are multă sare, conservanți și arome artificiale, savurează o friptură la grătar. Gustul va fi chiar mai bun și nu vei avea probleme de sănătate.

 
3. Chips-urile

O gustare favorită în zilele aglomerate sau în momentele în care te plictisești, chips-urile nu te ajută să slăbești, iar lista de ingrediente îți dezvăluie de obicei și un exces de sare, combinat cu multe grăsimi. Chips-urile prăjite conțin grăsimi trans, care cresc nivelul colestrolului, iar sarea favorizează apariția hipertensiunii arteriale și retenția de apă. Dacă ți-e poftă de ceva crocant înlocuiește-le cu semințe crude de floarea soarelui, fistic, migdale sau nuci caju.

 
4. Înghețata

Ți-ar plăcea să mănânci înghețată în fiecare zi pe timp de vară? Deși are un gust răcoritor, înghețata din comerț nu te ajută deloc să elimini kilogramele în exces ori să previi îmbolnăvirile. Numai 100g de înghețată consumate zilnic pot crește semnificativ nivelul colesterolului și riscul de diabet. Cel mai bine ar fi să eviți complet înghețata de la magazin sau de la restaurant și să îți prepari o variantă sănătoasă. Amestecă mure, afine, zmeură, piersici, pepene galben sau nectarine cu iaurt grecesc, pune-le în recipiente speciale la congelator și savurează un iaurt înghețat la fel de gustos ca și înghețata, dar cu multe vitamine și minerale.

 
5. Alimentele fără grăsimi

La prima vedere ai putea crede că sunt alegerea ideală pentru a preveni obezitatea și afecțiunile cardiovasculare, însă lipsa grăsimilor este suplimentată cu alte ingrediente dăunătoare. În general aceste produse conțin mult zahăr, sirop de glucoză-fructoză  sau îndulcitori artificiali. În momentul în care încerci să creezi un meniu sănătos, nu uita că grăsimile nu sunt dușmanul tău. Organismul are nevoie de o cantitate suficientă de grăsimi sănătoase pentru o funcționare optimă. Specialiștii îți recomandă să nu te bazezi pe reclame, ci să citești cu atenție ingredientele fiecărui produs. 

 
6. Sucurile acidulate

Indiferent dacă este vorba despre varianta clasică sau cea dietetică, sucurile favorizează acumularea de țesut adipos și cresc riscul de obezitate. De asemenea, folosirea îndulcitorilor artificiali crește riscul de cancer, iar acidul fosforic prezent în băuturile de tip cola este dușmanul oaselor puternice, crescând riscul de fracturi și apariție a osteoporozei.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro