7 ingrediente pe care nutriționiștii nu le folosesc niciodată
Dietă & Fitness · Nutritie / 07.01.2019

Vrei să gătești mai sănătos pentru a-ți fortifica organismul și a preveni acumularea kilogramelor în plus? Află ce ingrediente ocolesc specialiștii și ce ar trebui să alegi în locul lor.

Gătitul este o activitate creativă și relaxantă, cu efecte importante asupra sănătății. Contează să obții un gust bun, dar este mult mai important ca aroma ta preferată să fie rezultatul combinării unor ingrediente benefice care te ajută să arăți și să te simți mai bine. Dacă alegi ingrediente naturale va trebui să te gândești mai bine la tipul de condimente utilizat și să-ți acorzi un timp de adaptare pentru a putea savura aromele subtile, fără un exces de sare sau zahăr, dar și acest gust este la fel de bun și nu provoacă probleme de sănătate pe termen lung.

 
Iată ce ingrediente nu ar folosi nutriționiștii atunci când gătesc sau iau gustări:

 
1. Îndulcitorii artificiali

„Indiferent dacă este vorba despre ce am în cămară sau când fac cumpărăturile de la supermarket întotdeauna evit îndulcitorii artificiali. Studiile realizate au demonstrat legătura dintre aceste substanțe și un consum mai ridicat de zahăr, precum și dezechilibrul microbiomului de la nivelul tractului gastrointestinal”, explică dr. Ashley Reaver, nutriționist. Mai bine alege siropul de arțar sau adaugă fructe și scorțișoară pentru a intensifica gustul dulce al rețetelor pe care le pregătești.

 
2. Margarina

Atunci când a apărut margarina a fost considerată o alternativă utilă pentru unt deoarece conține mai puține grăsimi saturate, dar având în vedere conținutul de grăsimi trans, a intrat pe lista de ingrediente evitate cu desăvârșire de specialiști. „Cred că este mai bine să folosești unt în loc de varianta artificială reprezentată de margarină. Dacă preferi o alternativă de tip vegetal poți alege avocado sau uleiul de cocos”, potrivit dr. Reaver.

 
3. Făina albă

Datorită gamei variate de produse apărute este foarte simplu să excluzi făina albă din cămara ta. „Folosesc făina de migdale, de semințe de in, de ovăz și de hrișcă pentru a pregăti brioșe, plăcinte, clătite sau pâine. Aceste patru variante au un conținut mult mai ridicat de fibre și nutrienți decât făina albă și diminuează pofta de mâncare între mese”, explică dr. Monica Moreno, nutriționist.

 
4. Zahărul alb

Nu toți îndulcitorii naturali sunt evitați de specialiști, dar zahărul alb este cu siguranță pe lista „neagră”.
„Nu folosesc niciodată zahăr alb rafinat și nu îl veți găsi la mine în bucătărie. Utilizez sirop de arțar, zahăr de cocos sau miere. Zahărul de cocos este mai închis la culoare și are fibre și vitamine. Are aceeași cantitate de calorii și carbohidrați ca și zahărul rafinat, dar un profil nutrițional mult mai benefic pentru organism”, spune dr. Laurel Jakubowski, nutriționist.

 
5. Supa cremă la conservă

„Supele cremă de la conservă au de obicei foarte multe grăsimi și sodiu, pe lângă conservanții utilizați pentru a prelungi termenul de valabilitate. Nu cumpăr astfel de produse, ci îmi prepar chiar eu supele din legume, smântână, lapte sau alternative vegetale pentru lactate. Dacă ai intoleranță la lactoză poți elimina laptele complet, folosind piure de conopidă sau de cartofi pentru a da o textură cremoasă”, spune dr. Jakubowski.

 
6. Fasolea boabe sau alte legume la conservă

Pot fi o opțiune rapidă pentru a obține garnituri în câteva minute, dar nu sunt la fel de utile și pentru sănătate. „De fiecare dată când iau un produs la conservă verific conținutul de sodiu, în special la roșii, fasole boabe și legume. Este foarte ușor să depășești necesarul zilnic de 2.300mg de sodiu, așa că dacă le eviți ar putea fi calea cea mai simplă de a preveni hipertensiunea arterială”, explică dr. Jakubowski. Chiar dacă ai deja câteva conserve de fasole în cămară nu te grăbi să le arunci. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că poți elimina 40% din sodiul conținut dacă vei clăti boabele cu apă rece înainte de a le consuma. 

 
7. Cereale

„Cerealele la cutie fac parte din alimentele procesate și au de obicei prea mult zahăr. De multe ori se depășește mărimea porției recomandate pe ambalaj, iar riscul de obezitate și diabet crește în proporție directă. Dacă vrei să controlezi cât de multă grăsime sau zahăr consumi la micul dejun, mai bine prepară-ți chiar tu granola. Eu o pregătesc folosind ovăz integral, ulei de avocado, goji, cel puțin 8 tipuri de nuci și semințe plus 3 condimente”, spune dr. Moreno.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro