7 mituri legate de gătitul cărnii de curcan
Dietă & Fitness · Nutritie / 10.12.2018

Vrei să savurezi friptură de curcan de sărbători, dar nu știi sigur cum să obții carne rumenă și fragedă? Evită principalele mituri legate de prepararea curcanului.

Carnea de curcan poate fi pe lista deliciilor pe care le vei pregăti de sărbători, dar este important să știi cum trebuie să procedezi. În acest mod vei petrece mai puțin timp în bucătărie, iar gustul final va fi exact cel pe care ți-l dorești. Este foarte util să alegi această variantă deoarece va putea fi consumată chiar și de musafirii sau membrii familiei care vor să mănânce ceva ușor și aromat, cu un număr mai redus de calorii.

 
Iată care sunt principalele mituri legate de friptura de curcan:

 
1. Spală întotdeauna bine curcanul

Potrivit experților, spălatul curcanului cu apă nu este deloc necesar, ci chiar îți poate pune sănătatea în pericol. Este imposibil să elimini bacteriile de pe carnea de curcan crudă în timp ce o speli, dar ai putea stropi alte suprafețe care vor fi contaminate cu bacterii, crescând astfel riscul de toxiinfecție alimentară. Este recomandat să te speli pe mâini timp de 20 de secunde după ce ai atins carnea crudă de curcan.

 
2. Nu trebuie să dezgheți complet curcanul

De fapt, un curcan perfect dezghețat este cel mai important lucru de la care trebuie să pornești pentru a fi sigur că se va pătrunde în mod uniform. Dcaă îl pui la cuptor parțial înghețat este posibil să se rumenească pe dinafară, dar să rămână crud în interior. Cel mai bine este să lași curcanul la dezghețat în frigider, timp de 24 de ore. Nu încerca să gătești un curcan congelat la foc mic peste noapte pentru că vei crea un mediu favorabil proliferării bacteriilor.
„Focul mic asigură exact temperatura la care bacteriile devin active. Nu este în niciun caz o garanție pentru o friptură fragedă, ci un risc foarte ridicat de toxiinfecție sau alte afecțiuni digestive”, explică Ben Chapman, specialist în siguranță alimentară.

 
3. Un curcan umplut nu se va pătrunde

Credeai că trebuie să gătești separat umplutura pentru că altfel curcanul nu se va pătrunde? Ei bine, este suficient să încălzești puțin umplutura, apoi o poți adăuga în curcan și le vei găti împreună. Carnea va prelua din arome, iar gustul final va fi mult mai complex. 

 
4. Dacă ungi carnea tot timpul curcanul va fi mai fraged

Poate ai auzit că este bine să ungi des curcanul cu ulei sau suc de fructe ori citrice în timp ce se face, dar timpul suplimentar necesar acestei operațiuni nu este foarte eficient. Experții bucătari nu consideră că friptura va fi mai aromată dacă faci acest lucru, iar dacă scoți curcanul de la cuptor la fiecare 30 de minute, temperatura va scădea și va trebui să ții carnea mai mult decât credeai.

 
5. Nu poți consuma pielea de curcan

Pielea de curcan are un procent ridicat de grăsime. De exemplu, pielea de pe o bucată de friptură de 100g are aproximativ 4g de grăsimi și reprezintă între 40 și 50 de calorii, dar este vorba despre grăsimi benefice pentru organism. „În pielea de curcan este mai multă grăsime mononesaturată decât saturată. Acest tip de grăsime echilibrează nivelul de colesterol, prevenind afecțiunile cardiovasculare, hipertensiunea arterială și fluctuațiile glicemiei. Nu trebuie să o mănânci de 3 ori pe zi, dar poți savura o porție fără să te simți vinovat”, spune dr. Lilian Cheung, de la Harvard.

 
6. Ce a rămas poate sta pe masă până când terminați de mâncat

Dacă în camera în care luați masa este cald, carnea rămasă poate fi afectată rapid de bacterii. Specialiștii îți recomandă să pui la frigider ce ți-a rămas din friptură în cel mult două ore și să congelezi tot ce nu se consumă în 2-3 zile.

 
7. Pune curcanul la cuptor la prima oră

Cu siguranță că nu vrei să-ți înfometezi oaspeții în timp ce așteaptă friptura, dar nici nu este nevoie să te grăbești și să te scoli foarte devreme. Alege momentul de începere în funcție de ora mesei și ține cont că vei avea nevoie între 3 și 5 ore pentru a rumeni un curcan întreg.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro