Ardeiul iute, un aliat de nadejde in curele de slabire
Inca nu esti multumita de silueta ta si parca un kilogram, doua, in minus nu ar strica. Un mare ajutor in dieta ta este ardeiul iute, sustin oamenii de stiinta. Ardeiul iute ajuta la accelerarea metabolismului, arde caloriile in plus si suprima apetitul.
Inca nu esti multumita de silueta ta si parca un kilogram, doua, in minus nu ar strica. Un mare ajutor in dieta ta este ardeiul iute, sustin oamenii de stiinta. Ardeiul iute ajuta la accelerarea metabolismului, arde caloriile in plus si suprima apetitul.Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din California, Los Angeles, responsabila de acest efect uimitor este capsaicina, substanta care da gustul picant ardeiului. Jumatate din participantii la studiu au luat pastile cu DCT (dihidrocapsiat), substanta care prezinta aceleasi efecte ca si capsaicina, fara insa a da senzatie de arsura ca ardeieul iute. Persoanelor carora li s-a administrat pastile cu DCT au ars de doua ori mai multe calorii fata de cei care au primit placebo.
"DCT a crescut arderea de calorii dupa masa. Cresterea a fost de aproximativ 100 de calorii arse pe zi la o femeie cu o greutate de 50 de kilograme si 200 de calorii la un barbat de 90 kilograme. De asemenea si arderea grasimilor a fost accelerata," a declarat pentru WebMD autorul studiului, dr. David Heber.
Acest studiu vine ca o continuare a altor cateva studii care au aratat ca ardeii iuti imbunatatesc metabolismul si reduc apetitul.
La studiu au participat 51 de barbati si femei, cu obezitate, care au fost supusi unui regim de doar 800 de calorii zilnic. Regimul sarac in calorii a fost principalul motiv pentru scaderea in greutate, spun cercetatorii.
Tipul de DHT folosit in studiu nu se gaseste pe piata, insa aceleasi efecte se pot obtine prin cunsumul de ardei iute sau a mancarurilor picante care il contin. Acesta poate fi folosit ca ajutor in dieta de slabit.
Potrivit oamenilor de stiinta, ardeiul ajuta la arderea grasimilor datorita caldurii provocate de capsaicina. Aceasta stimuleaza productia de endorfine si adrenalina in organism si creste rata metabolismului dupa masa.
Ce alte beneficii ofera consumul de ardei?
Protejeaza impotriva radicalilor liberi.
Reduc riscul afectiunilor cardiovasculare. Ardeiul mai contine si vitamina B6 si acid folic, util persoanelor cu ateroscleroza si boli de inima provocate de diabet. Aceste vitamine sunt foarte importante pentru reducerea nivelului ridicat de homocisteina. S-a demonstrat ca un nivel mare de homocisteina poate afecta vasele de sange si este asociat cu un risc mare de atacuri de inima si infarcturi.
Ofera protectie impotriva cancerului. Ardeiul contine licopen, carotenoid care s-a demonstrat ca lupta impotriva cancerului de prostata, cervical, vezica si pancreas. Studiile recente arata ca persoanele care au dieta scazuta in licopen prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceste tipuri de cancer.
Protejeaza plamanii. Daca esti fumator sau daca esti expus in mod frecvent la fum de tigara, alimentele bogate in vitamina A iti pot salva viata, conform studiilor conduse de Universitatea din Kansas. In timp ce studia legatura dintre vitamina A, inflamarea plamanilor si emfizemul, Richard Baybutt, profesor de nutritie a descoperit ca benzopirenul, substanta cancerigena gasita in fumul de tigara, provoaca carenta de vitamina A. Cercetarile anterioare efectuate de Richard Baybutt au aratat ca lipsa vitaminei A poate duce la aparitia emfizemului.
Previn cataracta. Ardeiul are un rol de protectie impotriva cataractei, oferit probabil de vitamina C si beta-caroten. Leguma de culoare rosie asigura si necesarul de fitonutrienti precum luteina si zeaxantina, care ofera protectie impotriva degenerescentei maculare, principala cauza de orbire la persoanele in varsta.