Ce să eviți când iei masa în stil bufet suedez
Dietă & Fitness · Nutritie / 04.06.2019

Un bufet suedez oferă flexibilitate și șansa de a consuma numai ingredientele care îți plac, fără să fii nevoit să respingi anumite feluri de mâncare, dar trebuie să respecți reguli esențiale pentru a-ți proteja sănătatea.

Poate fi extrem de tentant să încerci mai multe feluri de mâncare când le vezi în cadrul unui bufet suedez, dar trebuie să fii prudent pentru a minimiza riscul de îmbolnăvire. „Nu te gândi numai că poți mânca oricât vrei pentru că mai târziu vei regreta excesul de calorii și mai ales o posibilă toxiinfecție alimentară sau o gripă. Cel mai bine este să nu mergi la o masă de acest tip când îți este foarte foame”, spune dr. Lauri Wright, nutriționist de la Universitatea din Florida.
Un bufet suedez nu numai că-ți poate periclita dieta, dar te va expune unui risc mare de infecții datorită microbilor. „Aproape orice aliment poate cauza toxiinfecție alimentară dacă nu este manevrat în mod corespunzător și este foarte greu să-ți dai seama doar privind dacă smântâna are temperatura potrivită sau sushi este destul de rece”, spune dr. Shelley Feist, nutriționist.

 
Iată ce poți face pentru a minimiza riscurile la care te expui când iei masa în stil bufet suedez:

 
1. Nu atinge plasticul care acoperă alimentele

Spală-te pe mâini înainte de a veni la masă, iar când ajungi acolo este foarte important să eviți să atingi plasticul care acoperă alimentele. Are un rol util pentru că previne contaminarea alimentelor cu bacteriile provenite de la tuse sau strănuturi, dar dacă pui mâna pe el vei prelua toți microbii. Este indicat fie să porți mănuși, fie să îl ridici cu un șervețel antibacterian. „Cel mai mare risc de contaminare provine de la alte persoane, nu de la tine, iar microbii depozitați pe capace sau suprafețe din plastic create pentru a acoperi mâncarea vor acumula mulți viruși”
, spune dr. Jennifer Quinlan, microbiolog de la Universitatea Drexel.

 
2. Evită ustensilele adâncite în mâncare

Poate crezi că faci o favoare tuturor recuperând ustensilele care s-au afundat în mâncare dar te-ai gândit câte persoane le-au atins înaintea ta? „Dacă ești foarte atent să nu atingi mânerul ușii de la toaletă când ieși la fel trebuie să procedezi și cu ustensilele necesare pentru a lua mâncarea. Mânerele lor sunt contaminate, așa că nu le atinge mai des decât este necesar. În plus, orice fel de mâncare în care a căzut un ustensil ar trebui înlocuit și nu ar trebui să mănânci acel preparat”
, potrivit dr. Quinlan.

 
3. Fii prudent cu sushi

Pare o alegere sănătoasă și dietetică, dar necesită ingrediente foarte proaspete și monitorizarea atentă a temperaturii. „Chiar și atunci când mergi la un restaurant foarte scump este riscant să mănânci pește sau fructe de mare, dar ar fi bine să nu presupui că sushi este păstrat la temperatura potrivită în cadrul unui bufet suedez”, spune dr. Wright.

 
4. Ocolește tonul

Este foarte dificil să aproximezi cât de reci sunt anumite ingrediente și din acest motiv nu ar trebui să te îndrepți nici spre ton, chiar dacă vrei să economisești niște calorii. „Tonul trebuie păstrat la temperaturi destul de scăzute față de alte tipuri de pește pentru că este mult mai expus acțiunii bacteriilor”, spune dr. Wright.

 
5. Nu mânca prăjeli decât dacă sunt preparate pe loc

Restaurantele care servesc foarte multe preparate prăjite la bufetul suedez nu vor folosi uleiuri sănătoase, iar ingredientele vor prelua o cantitate ridicată de grăsimi nocive care pot înfunda arterele. „De fiecare dată când se prăjește un preparat, felul de mâncare va deveni asemănător unui burete pentu că va prelua o proporție ridicată de grăsimi trans. Dacă vrei un ou ochi sau creveți prăjiți cere să ți se prepare o porție nouă sau renunță, dacă nu este posibil”, recomandă dr. Feist.

 
6. Felurile de mâncare cu unt sau smântână sunt riscante

Evită supele, sosurile și pastele care conțin unt și smântână. „Vor avea foarte multe grăsimi saturate, care cresc nvelul de colesterol și periclitează sănătatea inimii. În plus, îți pot face rău dacă temperatura nu este cea adecvată. Mai bine alege sosurile roșii cum este marinara de fiecare dată când ai ocazia”, spune dr. Feist.

 
7. Nu te lăsa tentat de salatele cu maioneză

„Salatele pe bază de cartofi sau alte variante care includ maioneză sunt periculoase din două motive. În primul rând pot acumula microbi și germeni dacă stau la temperatura camerei prea mult timp, iar în al doilea rând au foarte multe calorii. Mai bine alege o salată pe bază de cereale integrale sau legume rumenite la cuptor”, recomandă dr. Quinlan.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro