4 vitamine și minerale pentru un somn odihnitor
Dietă & Fitness · Nutritie / 04.06.2019

Vitamine pentru un somn liniștit? Da, este posibil. Cercetările realizate arată că lipsa anumitor nutrienți poate cauza probleme cu somnul. Află ce vitamine și minerale ar putea sta între tine și o noapte liniștită, care îți dă energia de care ai nevoie.

Dacă ai ajuns să încerci foarte multe variante pentru a adormi, dar ajungi la 3-4 dimineața fără să poți să te odihnești să știi că nu ești singurul în această situație. Potrivit specialiștilor, între 50 și 70 de milioane de persoane se confruntă cu insomnia. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că mai puțin de 7 ore de somn în fiecare noapte îți dublează riscul de deces, iar dacă dormi sub 6 ore riscul va fi de patru ori mai mare. 
Acesta este și motivul pentru care se încearcă foarte multe terapii sau medicamente.
„Nu există nicio altă afecțiune pentru care să se cheltuiască mai mult decât pentru insomnie. Este ca o epidemie care cuprinde din ce în ce mai multe persoane”, spune dr. David Friedman, nutriționist.
Se pare, însă, că nu doar stilul de viață stresant, munca în schimburi sau navigarea constantă pe rețelele de socializare afectează negativ odihna. „Un factor adesea ignorat când se tratează insomnia este reprezentat de carențele de vitamine și minerale. Un somn profund este susținut de anumiți nutrienți, iar în absența acestora fie nu vei reuși deloc să adormi, fie vei avea un somn agitat și întrerupt”
, spune dr. Arielle Levitan, nutriționist și somnolog.

 
Iată ce vitamine și minerale trebuie să facă parte din planul de acțiune împotriva insomniei:

 
1. Vitamina C

Probabil că știi cât de importantă este pentru sistemul imunitar, dar te-ai gândit că ar putea fi utilă și pentru odihnă? În cadrul studiilor realizate s-a constatat că persoanele care au un nivel scăzut de vitamina C suferă mai des de insomnie și au tendința să se scoale în timpul nopții. Consumă zilnic ardei gras, citrice, kiwi, varză de Bruxelles și mango pentru a-ți asigura necesarul de vitamina C și a reuși să te relaxezi când se apropie ora de culcare.

 
2. Fierul

Fierul asigură transportul oxigenului în tot organismul, motiv pentru care o carență din acest mineral te va face să te simți obosit. Lipsa de fier este în legătură directă cu apariția crampelor musculare sau mișcarea excesivă a picioarelor în timpul somnului și trezitul des. Deficiența de fier este foarte des întâlnită în rândul femeilor, așa că este cazul să iei un supliment sau să mănânci ficat de pui sau de vită pentru a preveni efectele nedorite.

 
3. Magneziul

Acest mineral susține organismul pentru a produce melatonină. Magneziul elimină și tensiunea acumulată la nivelul mușchilor prin stimularea producției de aminoacizi și relaxarea sistemului nervos.
„Aproximativ 75% dintre adulți nu obțin o cantitate suficientă de magneziu. Este foarte util să se administreze acest mineral sub formă de supliment, 600mg pe zi. Citratul de magneziu este cel mai ușor de preluat de organism. Nu lua acest supliment dacă suferi de insuficiență renală sau ai un puls foarte scăzut. Poți consuma și alimente bogate în magneziu, de exemplu nucile braziliene, semințele de dovleac sau cele de susan”, spune dr. Carolyn Dean, nutriționist.

 
4. Vitamina B12

Are un rol esențial pentru integritatea tuturor celulelor și facilitează crearea energiei. „Mulți pacienți vegetarieni sau vegani au lipsă de vitamina B12. Acest lucru se întâmplă și în cazul persoanelor de vârsta a treia. Consecințele pot fi afecțiunile neurologice, oboseala, insomnia, amorțeala, schimbarea stării de spirit și senzația de înțepături. Este recomandată suplimentarea zilnică, doza fiind de 250-500mcg. Poți consuma și cereale fortificate, ton, drojdie nutritivă, somon, ouă și carne de vită. Efectele secundare ale unei doze excesive de vitamina B12 sunt iritațiile, durerile abdominale sau amețeala”, explică dr. Levitan.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro