Roşia: Puncte tari şi puncte slabe. Cum te ajută şi ce efecte are asupra sănătăţii
Dietă & Fitness · Nutritie / 05.06.2013

Roşiile sunt o sursă importantă de licopen, recunoscut pentru proprietăţile sale anticancerigene. Descoperă ce alte efecte au asupra sănătăţii!

Puncte tari

Au un conţinut ridicat de licopen, un compus care, pe lângă rolul de antioxidant poate preveni maladii cum ar fi cancerul de esofag, de colon, mamar şi prostată.

Au capacitatea de a proteja inima de boli grave. Cele mai recente cercetări arată că un consum ridicat de roşii reduce cu 26% riscul de apariţie a maladiilor cardiace.

Sunt o sursă importantă de vitamina A, C, E şi potasiu.

Sunt sănătoase în stare crudă, dar îşi sporesc cantitatea de licopen atunci când sunt preparate termic. Prin urmare poţi să apelezi la conservele de tomate care au doar roşii şi puţină sare în conţinutul lor.



Reduc colesterolul rău.

O dietă bogată în roşii are rolul de a proteja pielea de arsuri solare.

Protejează ochii de cataractă şi degenerescenţa maculară.

În combinaţie cu uleiul de măsline extravirgin, roşiile sunt mult mai uşor de absorbit pentru organism.

În 2012, cercetătorii finlandezi au descoperit că bărbaţii care au în organism cele mai mici concentraţii de licopen se confruntă cu un risc mai mare cu 60% de a suferi un infarct.


Puncte slabe

Dacă nu cunoşti provenienţa lor, roşiile pot să conţină o multitudine de substanţe chimice care au fost folosite pentru a le grăbi creşterea şi coacerea.


Nu rezistă foarte mult timp în frigider, dar ele pot să fie consumate chiar dacă s-au înmuiat.

Sunt uşor acide, de aceea pot cauza probleme digestive la unele persoane. În special dacă este combinat cu făină şi brânzeturi grase pot să genereze arsuri stomacale.

Din cauza seminţelor, pot să cauzeze unele probleme persoanelor care au probleme cu fierea.

Sosul de roşii poate să păteze dantura.


Trucuri utile

Pentru a decoji roşiile pune un bol cu apă fierbinte şi unul cu apă rece lângă el. Se taie partea de la codiţă, se crestează câte un "X" în zona tăiată şi se scufundă un minut în apa clocotită. Apoi se scot cu grijă şi se introduc în apa rece. Aşa le vei decoji foarte uşor şi rapid.


Spală roşiile în apă cu oţet pentru a le curăţa bine de pesticidele de pe coajă.

 

Iată câteva reţete uşoare cu roşii, numai bune pentru silueta ta.

Bruschete cu roşii


Ingrediente
- 2 felii pâine neagră prăjită;
- 2 roşii;
- ulei de măsline;
- sare;
- piper;
- anşoa (opţional);
- capere (opţionla);
- oregano sau busuioc.


Se amestecă usturoiul pisat cu roşiile, uleiul de măsline şi verdeaţă, după care se pune amestecul pe feliile de pâine prăjită.

 

  Guacamole sau pastă de avocado


Ingrediente
- 1 avocado;
- 1 roşie;
- 1 căţel usturoi;
- sare;
- piper;
- ardei iute;
- zeamă de lămâie după gust;
- frunze de coriandru, busuioc sau pătrunjel.


Se mixează ingredientele în robot până devin o pastă cremoasă care se poate consuma pe pâine neagră prăjită sau felii de castravete/morcovi/ardei.

 

Supă rece de roşii - gazpacho


Ingrediente
- 2 roşii;
- 1 castravete curăţat de coajă;
- 1 căţel de usturoi;
- 1/2 ardei;
- apă rece, în funcţie de consistenţa dorită;
- sare, piper;
- 2 linguri ulei de măsline;
- 1 lingura oţet din vin sau zeamă de lămâie;
- puţină ceapă (opţional);
- roşii uscate la soare, hidratate în prealabil în apă (opţional).


Se pun în blender toate ingredientele şi se amestecă până se obţine consistenţa dorită. Taie cubuleţe de avocado şi roşii, aşază-le într-un bol şi toarnă supa deasupra. De asemenea, poţi tăia şi cubuleţe de pâine mai veche şi uscată şi să presari deasupra verdeţurile care-ţi plac.


Salată de năut cu roşii


Ingrediente
- 1 conservă de năut sau 1 cană de boabe de năut fierte
- 2 roşii
- 1 ceapă roşie
- ardei roşu iute
- zeamă de lămâie
- ulei de măsline
- sare
- piper
- frunze proaspete de mentă şi busuioc (sau pătrunjel, dacă preferi).


Se amestecă toate ingredientele şi se serveşte rece.

Roşii cu dovlecei la cuptor


Ingrediente
- 4 roşii;
- 2 dovlecei;
- 2 cepe;
- ulei de măsline;
- puţină apă;
- sare;
- piper;
- 2 câţei de usturoi;
- mărar proaspăt;
- câteva felii de mozzarella;
- ardei iute (opţional).


Se curăţă legumele, se taie rondele şi se aşază într-un vas termorezistent. Începe cu un strat de ceapă, apoi dovlecei, roşii, iar deasupra stropeşte cu ulei de măsline, adaugă mărarul şi mozzarella. Se lasă la cuptor o jumătate de oră sau până când se înmoaie ingredientele, în funcţie de gusturile fiecăruia.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro