Sfaturi simple care te ajută să învingi oboseala
Dietă & Fitness · Nutritie / 04.02.2025

Sfaturi precum să bei suficientă apă, să te odihnești mult și să mănânci corect pot părea un clișeu, dar este exact tipul de rutină necesar pentru a ne menține corpul în formă, în stare bună și pregătit pentru orice provocări.

Există numeroase alimente care înving oboseala și altele care, din contră, o agravează. Află de ce!

Acești nutrienți te ajută să învingi oboseala


Conform unui studiu din 2018, alimentele pot fi folosite ca terapie pentru a trata persoanele cu sindrom de oboseală cronică, iar aceștia sunt cei mai importanți nutrienți necesari pentru a elimina oboseala și sursele de alimente populare din care îi poți obține.

  • Vitamina B12, care se găsește în mod natural în ouă, produse lactate, majoritatea cărnii și alge marine.
  • Vitamina C, care se găsește în mod natural în majoritatea fructelor citrice, precum și în căpșuni, kiwi, ardei gras, broccoli și roșii.
  • Acidul folic, cunoscut și sub denumirea de vitamina B9, se  găsește în mod natural în leguminoase, ouă, citrice și cereale fortificate.
  • Magneziul se găsește în multe alimente nutritive, cum ar fi nuci, semințe, leguminoase, cereale integrale și mai multe fructe și legume.
  • Zincul poate fi  găsit în carne de pasăre, crustacee, leguminoase, precum și în nuci și semințe.

Evită alimentele procesate pentru un nivel mai bun de energie


Pe de altă parte, există și alimente care tind să ne facă să ne simțim leneși și obosiți, dacă sunt consumate în timpul zilei.

Orice aliment cu prea mult zahăr, sare și ulei este întotdeauna un mare NU și, în loc să îți dea energie, te poate face să te simți și mai obosit.

Sucurile de fructe conțin o cantitate mare de zahăr și chiar și prea multă cofeină poate ajunge să crească nivelul de oboseală.

Carbohidrații procesați precum pastele, gustările precum o brioșă sau o gogoașă sau chiar înghețata și chipsurile de cartofi nu îți vor oferi energia dorită.


Prin urmare, cel mai bine este să eviți alimentele ambalate, conservate și fast-food și să le alegi pe cele integrale neprocesate, cum ar fi:

  • fructe si legume
  • proteine ​​slabe
  • produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi
  • leguminoase și fasole
  • nuci și semințe
  • cereale integrale

Fructele în loc de suc vor ajuta la combaterea oboselii


Este tentant să bei un pahar de suc pentru a-ți spori energia, dar sucurile de fructe conțin foarte mult zahăr.

O explozie momentană de energie nu merită oboseala care urmează imediat după aceea, așa că este mai bine să optezi pentru felii de fructe.


Apa cu felii de fructe și ierburi adăugate în ea (apă de detoxifiere) este, de asemenea, o idee bună, deși energia vine din hidratarea pe care o obții din apă, cu câteva beneficii suplimentare precum o digestie mai bună.

Mic dejun bogat în proteine pentru energie maximă


Ovăzul este o modalitate bună de a-ți începe ziua, având în vedere că este plin de fibre și proteine.

Un mic dejun bogat în proteine ​​oferă mai multă energie, pentru mai mult timp, ceea ce previne oboseala pe termen lung.

De asemenea, proteinele nu lasă glicemia să crească, dar toate acestea se întâmplă doar atunci când alegi ovăzul potrivit. În loc de ovăz „instant”, alege ovăzul simplu, tăiat sau măcinat.

Completează cu lapte, de oricare fel dorești, iar pentru a-l îndulci, adăugă miere și un mix de fructe de pădure, precum și alte fructe.

Legumele conțin carbohidrați complecși necesari pentru a învinge oboseala


Fructele și legumele nu numai că oferă organismului carbohidrați complecși care duc la o eliberare lentă și susținută de energie, ci îți oferă și minerale și vitamine.

Acest lucru ajută corpul să funcționeze la capacitate maximă și să evite oboseala în primul rând.

Alege cerealele integrale în defavoarea celor procesate pentru mai multă energie


Fie că este vorba despre pâine, paste sau făină, optează întotdeauna pentru cele mai neprocesate opțiuni de cereale integrale disponibile. Schimbarea pâinii albe cu cea integrală sau cu multicereale sau alegerea făinii sănătoase în locul făinii albe universale prelucrate, va oferi organismului fibre benefice.

Carbohidrații complecși sunt digerați lent de către organism, oferind energie de lungă durată, spre deosebire de carbohidrații procesați, care oferă un nivel ridicat de zahăr, urmat de o scădere energetică drastică.

Gustare cu nuci și semințe pentru a lupta împotriva oboselii


Bogate în nutrienți, nucile pot oferi nu numai energie, ci pot ajuta și la gestionarea greutății corporale.

În aceeași notă, semințele pot ajuta, de asemenea, să furnizeze o explozie prelungită de energie, deoarece sunt o sursă de carbohidrați și grăsimi sănătoase și fibre.

Este important să optezi pentru nuci și semințe nesărate, fără diverse cruste ori prăjite.

A te menține hidratat este cheia pentru mai multă rezistență


Apa nu oferă energie organismului în mod direct, având în vedere că nu are calorii. Dar ceea ce face este să faciliteze procesele energetice din organism, ceea ce înseamnă că să bea apă în mod regulat îți va oferi un plus de energie.

Pentru a bea pur și simplu mai multă apă, înlocuiește sucurile, cafeaua și alte băuturi în favoarea apei. În cazul în care nu îți place prea mult apa fadă, adaugă câteva felii de fructe sau ierburi pentru un pic de aromă.



Sursă: brightside
Foto: hepta
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro