De ce îți este dor de fostul? Iată ce zic studiile
Dragoste & Sex · Relatii / 23.06.2017

Nu ești singura persoană căreia îi este dor de fostul. Toată lumea știe că despărțirile sunt grele, mai ales atunci când sentimentele dintre voi nu au dispărut. Știi care este explicația științifică pentru reacțiile pe care le ai după o despărțire?

Motivul pentru care îți este dor de fostul


Atunci când ești îndrăgostită, creierul tău crește producția de dopamină, adică substanța chimică responsabilă pentru starea aceea de euforie ori de câte ori ești în jurul fostului tău. Creierul tău se simte foarte bine în compania dopaminei, așa că produce și mai multă de fiecare dată când te gândești la partenerul tău. Cu cât îl iubești mai mult pe acesta, cu atât mai multă dopamină este produsă, iar dependența de partener crește. Cât timp ești îndrăgostită, acest sentiment este minunat.


În același timp în care atașamentul tău crește prin producția de dopamină, dragostea scade nivelul serotoninei din creier. Acest lucru te face să nu mai vezi lucrurile clar și să ignori efectele negative asupra vieții tale, văzând doar lucrurile pe care vrei să le vezi.

Este normal să ai aceste sentimente chiar și după ce fostul tău nu te mai face să te simți bine. Creierul tău începe să revină la nivelurile normale de serotonină, permițându-ți să vezi lucruri pe care nu le puteai vedea înainte, însă dopamina încă este asociată cu imaginea fostului. Perioada de după despărțire este asociată cu sevrajul.


Creierul nostru este obișnuit să repete activitățile care ne fac să ne simțim bine, așa cum mâncarea ne face să ne simțim mai bine decât sentimentul de foame. După consumul repetat de droguri, creierul nostru asociază eliberarea dopaminei cu un sentiment plăcut, păcălindu-se că drogurile sunt sănătoase pentru noi. După cum s-a dovedit, dragostea se află pe lista drogurilor puternice. Este exact ce se întâmplă atunci când îți este dor de fostul: creierul tău își amintește eliberarea dopaminei care avea loc atunci când te aflai în prezența fostului și dorința ta de a te simți din nou la fel de bine ca atunci. Acest lucru poate determina dorul de fostul tău, chiar dacă sinele tău rațional știe că fostul nu te va face să te simți mai bine. Odată ce îți reantrenezi creierul să disocieze eliberarea dopaminei cu fostul, dorul va scădea, puțin câte puțin.


Unele studii au ajuns la concluzia că durează doar 11 săptămâni până să treci de obsesia pentru fostul. Iar pe termen lung, aceasta nu este o perioadă lungă. Vestea proastă este că 11 săptămâni s-ar putea să ți se par o perioadă lungă dacă nu ați avut o despărțire clară.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro