Cum te ajută magneziul să ai o piele frumoasă. Beneficii pe care nu le știai
Frumuseţe · Cosmetica / 14.11.2018

Există o listă foarte lungă de suplimente, nutrienți și ingrediente despre care s-a dovedit că sunt benefice pentru piele. Printre ele se numără și magneziul.

Dacă pe multe dintre ele le poți ingora fără probleme, magneziul este unul dintre elementele absolut esențiale atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe. Se pare că acest mineral de care organismul are neapărat nevoie pentru a funcționa corect poate combate și probleme ale pielii precum acneea sau îmbătrânirea prematură.

Ce este magneziul?

"Magneziul este un element care reglează sute de reacții biochimice în organism", declară pentru The Telegraph nutriționistul și naturopatul Kara-Mia Vernon. Magneziul este un mineral esențial care se găsește în țesuturi și în special în oase. Câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale magneziului sunt capacitatea de a acționa precum un catalizator care accelerează absorbția calciului în organism, reduce durerile musculare, scade producția de cortizol, ajută la vindecarea acneei sau stabilizarea dezechilibrelor hormonale din corp. De asemenea, s-a dovedit că suplimentele de magneziu pot reduce stresul și îmbunătățesc somnul.

"Magneziul este esențial pentru producție de energie la nivelul celulelor și este considerat unul dintre cele mai importante patru minerale din corp", declară specialistul. Este necesar pentru sintetizarea și replicarea glutationului, un antioxidant cu efect antiîmbătrânire. Deși verdețurile, legumele verzi, nucile și semințele sunt considerate surse bune de magneziu, specialistul avertizează că acest mineral este prezent în astfel de alimente numai dacă a fost prezent și în solul în care au crescut acestea.

În agricultura la scară industrială, fermierii se axează pe dimensiunea, rata de creștere și rezistența la dăunători a produselor, mai puțin pe valoarea lor nutrițională. De aceea, în prezent, numeroase fructe și legume nu au aceleași valori nutriționale pe care le aveau cu zeci de ani în urmă.

"Mai puțin magneziu în alimente înseamnă o absorbție mai mică în corp. De exemplu, se estimează că în Marea Britanie 70% din populație are un nivel inadecvat de magneziu", susține nutriționistul Kara-Mia Vernon.

Cum poate ajuta magneziul sănătatea pielii?

"Deficitul de magneziu are ca rezultat și un nivel scăzut al acizilor grași din piele", spune specialistul. Iar acest lucru duce la scăderea elasticității și nivelului de hidratare ale pielii, condițiile "ideale" pentru o piele uscată, lipsită de strălucire și cu mai multe riduri. 

"Nivelul de glutation ajunge la un nivel maxim în jurul vârstei de 20 de ani, astfel că este important să refacem nivelul acestui antioxidant de la o vârstă tânără"
, declară dermatologul Bianca Estelle. "Deși apare în mod natural în corp și poate fi găsit în verdețuri și legume cu frunze verzi, stilul de viață din prezent și expunerea la un nivel de toxine cu care organismul uman nu s-a mai confruntat în trecut poate afecta absorbția corectă", mai spune specialistul.

Glutationul este un antioxidant puternic care ține sub control procesul de îmbătrânire și care se găsești în organismul uman în mod natural. Dar un nivel adecvat de magneziu este important pentru că acest mineral este indispensabil în sintetizarea glutationului.

"Magneziul este un factor important și în funcționarea sistemului imunitar, având un rol în reducerea acneei, în prevenirea alergiilor la nivelul pielii, dar și în producția de colagen", susține medicul David Jack. Pentru piele, magneziul poate fi luat sub formă de suplimente orale, dar poate fi aplicat local. Găsești în comerț numeroase creme, serumuri, loțiuni sau măști pentru ten îmbogățite cu magneziu. "Dacă alegi suplimentele, este important să nu iei un exces de magneziu pentru că produce efecte secundare și are un efect laxativ", mai spune medicul.

Nu uita că înainte de a lua orice supliment alimentar este necesar să discuți cu mediul de familie sau un medic specialist. În unele cazuri, suplimentele alimentare pot face mai mult rău decât bine, în special atunci când nu sunt necesare.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro