Dulceaţă delicoasă de gutui
Reţete · Dulceturi si conserve / De Ileana Voicu Ghinea, 14.10.2010

A venit vremea să ne pregătim cămara pentru iarnă. Conserve peste conserve, murături şi, bineînţeles, dulceţuri. Din această ultimă categorie am ales să-ţi prezint astăzi o reţetă delicioasă pentru dulceaţa de gutui.

A venit vremea să ne pregătim cămara pentru iarnă. Conserve peste conserve, murături şi, bineînţeles, dulceţuri. Din această ultimă categorie am ales să-ţi prezint astăzi o reţetă delicioasă pentru dulceaţa de gutui.

De ce ai nevoie?


7-8 gutui potrivite, 2 kg de zahăr, 4 pahare de apă, 1 lămâie şi un baton de vanilie

Ce faci cu ele?


În primul rând se spală gutuile şi se curăţă de puful de pe ele. După ce au fost şterse cu un şervet curat, curăţate de coajă şi de cotoare, fructele se trec prin răzătoare sau se taie cubuleţe mici. În paralel, pe foc se pun apa şi zahărul şi se lasă la foc mic până când se obţine un sirop legat bine. Peste acesta se pun fructele şi se lasă până când au dat în câteva clocote, după care se stoarce lămâia şi se adaugă zeama.


Compoziţia se mai lasă pe foc până când fructele sunt fierte bine, se verifică dacă dulceaţa este bine legată, iar la final se adaugă batonul de vanilie, tăiat pe lungime ca să-şi păstreze tot gustul.

Dulceaţa astfel obţinută se pune în borcane, care se închid cu capacul numai după ce compoziţia este răcită bine. Alege un loc răcoros ca să o depozitezi, astfel eviţi surprizele neplăcute.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro