Rosii uscate in ulei
Se prepara in doua etape. Este o reteta ceva mai scumpa, dar delicioasa si cu mult mai ieftina si mai buna decat produsele "de gata" oferite de magazine.
Se prepara in doua etape. Este o reteta ceva mai scumpa, dar delicioasa si cu mult mai ieftina si mai buna decat produsele "de gata" oferite de magazine.Ingrediente: 2 kg rosii (mici, bine coapte, foarte sanatoase si carnoase si cu putine seminte), ulei de masline cat cuprinde, frunze de dafin, boabe de piper, sare de bucatarie, busuioc uscat, cativa catei de usturoi, unul-doi ardei iuti mici.
Preparare:
1.Spala rosiile, sterge-le si taie-le in doua. Scoate codita verde si pune-le unele langa altele, in tava pentru cuptor. Presara deasupra sare si busuioc uscat (daca nu iti place busuiocul, poti pune cimbru sau frunza de telina uscata, dar la fel de bine merg doar cu sare). Pune rosiile in cuptor, la foc mare (150 de grade), timp de 40-50 de minute, cat sa se coaca si sa se usuce. Lasa-le sa se raceasca in cuptor.
2. Pune rosiile in borcan, adauga ierburi uscate (busuioc, cimbru, daca vrei), un ardei iute mic intreg, boabe de piper si o frunza de dafin. Poti pune si unul - doi catei de usturoi intregi. Umple borcanul cu ulei, strange bine capacul si fierbe-l in bain-marie, 20 de minute, dupa ce incepe apa sa fiarba. Lasa borcanele sa se raceasca in apa in care au fiert.
Se pot pastra in camara, la loc intunecat, pana la patru luni. Dupa ce ai desfacut borcanul, se pastreaza la frigider. Sunt excelente la sosuri, fripturi, pizza sau alte preparate, ori pur si simplu cu paine proaspata si branza. Uleiul este foarte bun pentru salata sau cand s-au terminat rosiile, la friptura.