Verdeturi proaspete, toata iarna
Plec de la vorbele bunicii si dau mai departe sfaturile ei. Nimic nu se compara cu aroma patrunjelului proaspat in supa, in ciorba sau in mancare.
Plec de la vorbele bunicii si dau mai departe sfaturile ei. Nimic nu se compara cu aroma patrunjelului proaspat in supa, in ciorba sau in mancare. Ce sa mai vorbim despre leustean, fara de care borsul nu este bors sau despre frunzele de telina delicioase din mancarea de fasole. Unele dintre ierburile si verdeturile aromate sunt mai bune uscate, dar cele mai multe au gust si savoare doar daca sunt verzi si proaspete.
O solutie pentru pastrarea verdeturilor este congelatorul, stiai deja. Exista insa cateva reguli de care trebuie sa tii cont:
foloseste cutii de plastic, cu capac, care se inchid bine; patrunjelul, telina si leuseanul pot fi pastrate perfect congelate, pana la trei-patru luni de zile; foloseste verdeata foarte proaspata. Spal-o bine sub jetul de apa, dar fara sa desfaci legaturile si, foarte important, lasa-le sa se scurga si sa se usuce bine;poti folosi si servete absorbante;taie verdeata si indeas-o bine in cutii; daca ramane apa pe frunze, cristalele de gheata vor strica calitatea frunzelor;scrie pe cutie ce contine, pentru a nu umbla degeaba in cutii. Aburul format de diferentele de temperatura produce gheata, care strica vereata;pune pachetele cu frunza de telina taiata in bucati mari, pentru supele de telina;poti pastra si cateva legaturi de tarhon, pregatite la fel, numai bune pentru perisoarele cu tarhon;poti pune in congelator si o cutiuta mica cu frunze proaspete de menta, pentru prajituri simandicoase, creme si ale delicatese.
Verdeturi proaspete iarna: In congelator
O solutie pentru pastrarea verdeturilor este congelatorul, stiai deja. Exista insa cateva reguli de care trebuie sa tii cont:
foloseste cutii de plastic, cu capac, care se inchid bine; patrunjelul, telina si leuseanul pot fi pastrate perfect congelate, pana la trei-patru luni de zile; foloseste verdeata foarte proaspata. Spal-o bine sub jetul de apa, dar fara sa desfaci legaturile si, foarte important, lasa-le sa se scurga si sa se usuce bine;poti folosi si servete absorbante;taie verdeata si indeas-o bine in cutii; daca ramane apa pe frunze, cristalele de gheata vor strica calitatea frunzelor;scrie pe cutie ce contine, pentru a nu umbla degeaba in cutii. Aburul format de diferentele de temperatura produce gheata, care strica vereata;pune pachetele cu frunza de telina taiata in bucati mari, pentru supele de telina;poti pastra si cateva legaturi de tarhon, pregatite la fel, numai bune pentru perisoarele cu tarhon;poti pune in congelator si o cutiuta mica cu frunze proaspete de menta, pentru prajituri simandicoase, creme si ale delicatese.
Pastrarea verdeturilor pentru iarna: In camara
Cimbrul si busuiocul se pastreaza mai bine uscate. Pe principiul ca este mai bine sa pregatesti cu mana ta, pentru ca stii ce mananci, te sfatuiesc sa cumperi si sa usuci in casa cimbrul si busuiocul pentru iarna. Cele cumparate din piata sunt mult mai aromate decat cele din pliculete de la supermarket. Freaca intre palme buchetelul de cimbru uscat deasupra unei hartii curate. O sa rezulte cel mai aromat si mai fin cimbru uscat, bun si pentru fripturi, si pentru mancaruri. Procedeaza la fel cu busuiocul.Pune deoparte si seminte de marar, foarte potrivite pentru mancarurile cu varza, sarmale si tocanite.
Comentarii (0)