Sos albanez, din150g unt, trei galbenusuri, 100g smantana sau iaurt, o lamaie, sare, piper, marar, patrunjel. Untul se lasa la inmuiere, se amesteca cu galbenusurile, sarea si piperul, amestecand mereu, se incorporeazai sucul de lamaie. Cand incepe sa se ingroase, se adauga smantana si se amesteca pana se omogenizeaza. Se serveste la temperatura camerei.

Sos de maioneza, din cinci linguri cremogen (pulbere de malai extra), 250ml ulei, 1/2 lingura de pulbere de alge, cate 1/2 lingurita pulbere de seminte de gogosari si de plante aromatice si condimente, cate o lingura mustar, un pahar cu suc de morcovi sau tarate, lingura suc de catina si legatura verdeturi.  Cremogenul se inmoaie in sucul de morcovi, se adauga mustarul, pulberile, sucul de catina si uleiul picatura cu picatura, iar deasupra se presara verdeturile taiate marunt. Se foloseste la diverse preparate de legume si zarzavaturi crude.

 
Sos de maioneza cu galbenusuri, din doua galbenusuri crude, 275ml ulei, cate 1 lingura de pasta de catina, mustar, verdeturi, lingurita pulbere de plante aromatice si condimente, 1/2 lingurita pulbere de alge. Ouale si uleiul sa fie la temperatura camerei. Galbenusurile se pun in castron cu pasta de catina si se freaca cu o lingura de lemn pana se obtine un bun amestec.  Se adauga mustarul si uleiul picatura cu picatura amestecand mereu. Cand incepe a se ingrosa maioneza, se adauga cate o lingura de ulei odata, dar nu mai mult. Se adauga pulberile si deasupra verdeturile fin taiate. Se folosesc diferite preparate de legume si zarzavaturi crude.


Sos maioneza cu pasta de rosii. Se prepara intocmai ca sosul maioneza, preparat fara foc, folosind aceleasi ingrediente, numai ca la urma se adauga in maioneza 3 linguri pasta de rosii cruda.

Sos de maioneza cu pasta de catina - se prepara maioneza ca la sos de maioneza cu pasta de rosii, numai ca la final se adauga trei linguri pasta de catina.

Sos maioneza cu rosii, din maioneza obisnuita la care se adauga trei linguri de piure de rosii si doua-trei linguri de sifon.
 
Sos de maioneza cu smantana, din cate 100ml ulei si smantana proaspata, un galbenus de ou crud, 1/2 lamaie. Se pune galbenusul in castron, se presara peste el sare si piper, se amesteca bine cu lingura de lemn, incorporand si ulei prin picurare, iar din cand in cand se toarna cateva picaturi zeama de lamaie.


Maioneza este gata cand s-a intarit suficient, iar daca se taie se stropeste cu cateva picaturi de apa rece, se amesteca pana se leaga din nou. La final, se adauga smantana si se amesteca pana se omogenizeaza.

Sos de mustar, din trei lingurite mustar, doua linguri de smantana sau iaurt, 100ml ulei, o lingurita suc de lamaie proaspat stors, sare, piper, zahar pudra dupa gust. Mustarul si zaharul pudra se freaca cu o lingura de ulei, turnand uleiul treptat. Se adauga zeama de lamaie, sarea, piperul si smantana. Se omogenizeaza totul foarte bine, daca este nevoie se adauga o lingura de apa, si se serveste ca apetisant deosebit pentru salatele de legume.


Sos de mustar cu busuioc si ceapa, din cate doua linguri de mustar, frunze de busuioc verde, cate o galbenus crud, lingura suc de catina si ceapa mare, cate 1/2 lingurita miere, plante aromatice si condimente, pulbere de alge, 200ml ulei.  Mustarul se amesteca bine cu galbenusul, mierea, sucul de catina, uleiul putin cate putin (ca la maioneza), se adauga ceapa taiata cat mai marunt sau rasa, iar deasupra frunzele de busuioc taiate fideluta.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro