Pasta de unt cu ceapa, din doua cepe mari de apa, 200g unt, o legatura verdeata, zece masline desarate, pulbere de plante aromatice cu condimente. Ceapa se taie marunt sau se rade pe razatoate din sticla, se taie verdeturile. Ambele ingrediente se amesteca cu untul frecat spuma, apoi se adauga pulberile. Se decoreaza cu verdeturi si jumatati de masline negre.

Pasta de unt cu aroma de hrean, preparata ca pasta de unt cu aroma de usturoi, si o data cu pulberele se adauga o lingura plina de hrean ras fin.

 
Pasta de unt cu branza si frunze de morcovi, din 150g unt si branza de vaci, doua legaturi frunze de morcovi, 5-6 flori de nalba de gradina, cate o legatura (salvie, menta si busuioc) si ceapa de apa, cate 1/2 lingurita pulbere de plante aromatice, condimente si pulbere de alge.

Untul frecat spuma se amesteca cu branza bine maruntita, frunzele fragede de morcov, tocate cat mai marunt odata cu ceapa si celelalte verdeturi, pulberile, apoi se asaza pe un platou mic, se taseaza, iar deasupra se presara petale de flori de nalba, taiate fideluta. Daca compozitia iese prea moale se adauga tarata.


Pasta de unt cu branza si pastarnac, din 350g pastarnac, 125g unt si branza de vaci, o ceapa mare de apa, lingura busuioc si rozmarin, lingurita pulbere pulbere de plante aromatice si condimente, o lingurita seminte de mac sau chimion, 1/2 lingurita pulbere de alge.

Branza bine maruntita, se trece prin sita, se amesteca cu untul frecat spuma, verdeturile si ceapa taiate marunt si cu pastarnacul ras pe razatoare din sticla. Se asaza pe farfurie, se taseaza frumos si se presara cu seminte de mac.
 
Pasta de unt cu branza si praz, din 100g unt si branza de vaci, cate 1 legatura marar si tarhon si gogosari in otet, cate 1/2 lingurita pulbere de alge si pulbere de plante aromatice si condimente. Prazul se taie cat mai marunt, odata cu verdeturile, se amesteca totul cu branza si cu untul frecat spuma. Se orneaza cu gogosar si verdeturi.


Pasta de unt cu branza si rosii, din 150g unt si branza de vaci, 350g rosii, doi catei usturoi, cate o legatura de marar si hasmatuchi, o ceapa mare de apa, o lingurita pulbere de plante aromatice si condimente, 1/2 lingurita pulbere de alge, cateva petale de trandafiri, tarate.  Rosiile bine coapte, se maruntesc fin, se amesteca cu branza maruntita, untul frecat spuma, pulberile, ceapa si verdeturile taiate marunt, usturoiul fin pisat si tarate cat cuprinde pana se obtine o pasta mai ingrosata. Se taseaza frumos si se presara deasupra putina verdeata taiata fin si petale de trandafir taiate fideluta.


Pasta de unt cu ridichii, din 400g ridichii, cu frunzele fragede cu tot, 200g unt, o legatura marar si hasmatuchi, doua rosii, cate 1/2 lingurita pulbere de alge si pulbere de plante aromatice si condimente. Se taie frunzele ridichiilor, ridichiile se spala bine, se curata si se rad pe razatoare de sticla, se amesteca cu frunzele si verdeturile bine spalate si taiate marunt, cu pulberele si untul frecat spuma. Se decoreaza cu felii de rosii si verdeturi de sezon.

Pasta de unt cu telina, din 400g telina, 150g unt, cate o ceapa rosie, gogosar sau ardei gras, legatura verdeata, lingurita pulbere de alge, 1/2 lingurita pulbere de plante aromatice cu condimente. Telina spalata bine, se curata cat mai subtire de coaja, se rade marunt, odata cu verdeturile si pulberile. Se pune pe felii de paine neagra sau pe farfurie, se orneaza cat mai estetic cu verdeata si felii de ardei.

Pasta de unt cu telina si mere, din cate 250g telina si mere rosii, 150g unt, o legatura maghiran cu menta, 1/2 lingurita pulbere de alge. telina se spala bine, se curata, se rad pe razatoarea din sticla, apoi se rad merele fara a le curata de coaja. Se amesteca cu vedeturile taiate fin, pulberile si untul frecat spuma.  Daca compozitia este moale, se adauga putin cremogen (pulbere de malai extra) sau tarate de grau. Ornarea se face dupa fantezie, cu produsele aflate la indemana.

Pasta de unt cu telina si urzici se prepara dupa reteta de unt cu telina, folosind aceleasi ingrediente, adaugand 200g unt in loc de 150g si o mana buna de urzici crude, din care au fost alese numai varfurile mici, bine spalate si tocate fin. Ornarea se face la fel.

Pasta de unt cu aroma de usturoi, se prepara din aceleasi ingrediente ca pasta de unt cu ceapa, adaugand la urma trei-patru catei de usturoi bine pisati.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro