Inevitabil, gandul te poarta catre retetele de pizza, paste, lasagna sau catre vinurile fine... Nimic mai adevarat, insa acestea nu cuprind, neaparat, toate secretele bucatariei italiene. Exista multe...
Inevitabil, gandul te poarta catre retetele de pizza, paste, lasagna sau catre vinurile fine... Nimic mai adevarat, insa acestea nu cuprind, neaparat, toate secretele bucatariei italiene. Exista multe alte bunatati cu care maestrii gastronomiei din Italia incanta iubitorii de delicatese.
Am avut ocazia, recent, de a calatori in Italia, intr-o regiune frumoasa, de munte, numita Trento. Fiind o gurmanda innascuta, precum si o admiratoare a preparatelor autentice italiene, am decis sa vizitez cateva restaurante cochete.
Spre surprinderea mea, atat din meniuri, cat si din recomandarile ospatarilor, lipsea (aproape) cu desavarsire pizza. Explicatia? Pizza este, mai degraba, un produs de patiserie la ei, iar restaurantele locale de calitate prefera sa serveasca mancaruri fine, pe baza de paste si nu numai, la care poti "asorta" un vin bun.
Putin uimita, am urmat recomandarile "casei" si am incercat friptura de vita, servita cu un sos subtire si putine legume, portie care, prin consistenta si aspect, imi dadea impresia ca ma aflu, mai degraba, intr-o provincie franceza, decat intr-o statiune italiana.
Inaintea fripturii, italienii servesc ca antreu o salata deosebit de gustoasa, cu multe verdeturi (din care nu lipseste rucola), si un orez amestecat cu parmezan. Nu credeam ca o sa spun asta vreodata, insa italienii gatesc poate cel mai bun orez din lume (aviz bucatarilor chinezi!).
Pentru a-ti forma o idee despre "fata nevazuta" a bucatariei italiene si pentru a incerca pe propriile-ti papile gustative deliciile care se pregatesc acolo, iti propun patru retete de mancaruri foarte gustoase, pe care nu vei regreta ca le-ai incercat. Retetele sunt preluate din volumul "Bucatariile lumii", aparut la editura House of Guides, in 2008.