Cum alegi legumele si fructele proaspete in supermarket?

Sfaturi / 16.04.2009

Suntem tributare supermarketu-rilor. Acestea sunt locurile in care, o spun statisticile, 90% dintre cei care traiesc in orase, isi fac cumparaturile. Marile magazine au devenit astfel sursa de legume si fructe, dar si locul de unde cumparam legatura de verdeata.

Suntem tributare supermarketu-rilor. Acestea sunt locurile in care, o spun statisticile, 90% dintre cei care traiesc in orase, isi fac cumparaturile. Marile magazine au devenit astfel sursa de legume si fructe, dar si locul de unde cumparam legatura de verdeata.

In aceste conditii, cum ai putea sa alegi din mormanele de fructe si legume, pe cele cu adevarat proaspete?

Regula de aur este sa pipai si sa mirosi tot ceea ce cumperi din raionul de fructe si legume, nu doar sa alegi cu mana si ochii.

Iata cum trebuie sa alegi fiecare leguma si fruct in parte:


morcovi - Ia-i pe cei adusi la vanzare ultimii, pentru ca au stat la intuneric, nu au mustati. Alege-i pe cei care au urme de verde la cap, pe cei luciosi. Zgaraie cu unghia morcovul. Cel vechi este sec;

cartofi - Recomandat este sa cumperi varianta ambalata. Sunt ceva mai scumpi si “beneficiaza” de conditii mai bune de depozitare. Alege un sac de dedesupt, pipaie cu mana sa nu fie printre ei cartofi stricati si miroase punga. Cu siguranta iti vei da seama daca este vreunul stricat in plasa;

ceapa - Alege una cate una, cepele cu foi multe pe ele pentru ca sunt ultimile aduse. Pipaie la mustati ceapa si la codita: trebuie sa fie tare;


dovlecei - Alege leguma cu codita tare si puful tepos. Codita stransa este semn ca leguma este veche;

varza si conopida - Trebuie sa aiba cotorul alb si cu miros specific;

ardei grasi - Ultimii adusi au codita verde, cei vechi au codita sfrijita, rasucita si uscata, chiar daca ardeiul arata bine;

ciupercile - Cele proaspete au miros pregnat. Daca incerci sa desfaci pielita unei palarii, aceasta se desface usor, fara sa se rupa. Taietura de la piciorul ciupercii este alb, cele vechi au piciorul stafidit;


bananele - Cu cat este mai uscata codita, cu atat au stat mai mult la rece. Cumpara banane verzi si lasa-le in camara ta sa se coaca. Este varianta ideala;

portocalele - Cantareste-le din mana: cele grele sunt proaspete. Coaja trebuie sa fie lucioasa si, daca o zgarai cu unghia, trebuie sa miroasa puternic;
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro