"Cele care vin preambalate in saci, sunt duse direct la vanzare, cele vrac, trec prin mana unor angajati care le sorteaza. Verdeturile se cumpara din pietele de gros, o data pe saptamana. Legumele mai delicate, ca prazul, dovleceii, in general se cumpara la inceputul saptamani", explica V.P., seful departamentului de legume-fructe.
Portocalele, bananele, perele din import stau in camere frigorifice, din momentul in care sunt aduse, pana ajung in raft. "Bananele vin o data pe luna. Sunt aproape crude. Sunt pastrate la frigider, de unde ajung direct la vanzare. Se coc, practic artificial, in raft!
Portocalele, si alte citrice la fel, doar ca sunt in mare masura coapte. Kiwi vine crud, pentru ca altfel nu s-ar putea transporta. Capsunele si rosiile au un interval mai mic de la livrare, pana la vanzare, cel putin acum cand nu este sezon, si sunt aduse din import, pentru ca sunt perisabile, dar si cantitea lor este mult mai mica", povesteste el.
Una peste alta, din detaliile obtinute de la seful departamentului de legume si fructe, am inteles ca nimic din segmentul legume-fructe nu poate intra in categoria proaspat. Specialistul mi-a aratat chiar, la fiecare tip de leguma sau fruct in parte, diferenta intre legumele din ultima transa si cele din sarjele mai vechi.
"Marfa este amestecata. Cartofii adusi ieri, sunt amestecati cu cei adusi acum doua saptamani. Daca am pastra marfa proaspata, pana se vinde cea veche, toata ar ajunge veche", motiveaza el.
Banane la pret promotional. Sunt vechi si stricate. Practic arunci bani degeaba;Amestecuri de legume la tavita (morcov, ceapa, albitura). Sunt foarte vechi;Portocale la plasa, pentru ca te pacalesti usor. Mai bine alege marfa cu mana ta;Sucurile de portocale imbuteliate. Nu vrei sa stii cum aratau portocale din care s-a stors sucul. Vrei suc? Fa-l tu acasa!Mere la sacosa de plastic;Kiwi preambalat;Tavite cu ardei (de trei culori diferite). Sunt vechi sau foarte vechi;Verdeata, spanac, salata, loboda sau ceapa verde. Nu merita.
Marfa in piata este garantat proaspata, dar trebuie sa stii sa o alegi. Oricum nu cumpara ceapa verde care nu are mustati, verdeata care are tulpina despicata (a stat in apa la pastrat de ieri), loboda care nu are urme de pamant pe radacina, stevia cu tulpina despicata, rosiile cu codita (sunt din import).
Spanacul proaspat are varfurile radacinii rosiatice. Cules de doua zile, pigmentul din radacina oxideaza si dispare.
Cumpara din piata, de cate ori ai ocazia, morcovi, ceapa si cartofi. Alege morcovii subtiri, cu funze, si pastreaza-i linistita in cutia de la frigider chiar si doua saptamani, dupa ce ai rupt frunzele.
Portocalele, bananele, perele din import stau in camere frigorifice, din momentul in care sunt aduse, pana ajung in raft. "Bananele vin o data pe luna. Sunt aproape crude. Sunt pastrate la frigider, de unde ajung direct la vanzare. Se coc, practic artificial, in raft!
Portocalele, si alte citrice la fel, doar ca sunt in mare masura coapte. Kiwi vine crud, pentru ca altfel nu s-ar putea transporta. Capsunele si rosiile au un interval mai mic de la livrare, pana la vanzare, cel putin acum cand nu este sezon, si sunt aduse din import, pentru ca sunt perisabile, dar si cantitea lor este mult mai mica", povesteste el.
Una peste alta, din detaliile obtinute de la seful departamentului de legume si fructe, am inteles ca nimic din segmentul legume-fructe nu poate intra in categoria proaspat. Specialistul mi-a aratat chiar, la fiecare tip de leguma sau fruct in parte, diferenta intre legumele din ultima transa si cele din sarjele mai vechi.
"Marfa este amestecata. Cartofii adusi ieri, sunt amestecati cu cei adusi acum doua saptamani. Daca am pastra marfa proaspata, pana se vinde cea veche, toata ar ajunge veche", motiveaza el.
Nu cumpara din supermarket
Banane la pret promotional. Sunt vechi si stricate. Practic arunci bani degeaba;Amestecuri de legume la tavita (morcov, ceapa, albitura). Sunt foarte vechi;Portocale la plasa, pentru ca te pacalesti usor. Mai bine alege marfa cu mana ta;Sucurile de portocale imbuteliate. Nu vrei sa stii cum aratau portocale din care s-a stors sucul. Vrei suc? Fa-l tu acasa!Mere la sacosa de plastic;Kiwi preambalat;Tavite cu ardei (de trei culori diferite). Sunt vechi sau foarte vechi;Verdeata, spanac, salata, loboda sau ceapa verde. Nu merita.
Mergi in piata!
Marfa in piata este garantat proaspata, dar trebuie sa stii sa o alegi. Oricum nu cumpara ceapa verde care nu are mustati, verdeata care are tulpina despicata (a stat in apa la pastrat de ieri), loboda care nu are urme de pamant pe radacina, stevia cu tulpina despicata, rosiile cu codita (sunt din import).
Spanacul proaspat are varfurile radacinii rosiatice. Cules de doua zile, pigmentul din radacina oxideaza si dispare.
Cumpara din piata, de cate ori ai ocazia, morcovi, ceapa si cartofi. Alege morcovii subtiri, cu funze, si pastreaza-i linistita in cutia de la frigider chiar si doua saptamani, dupa ce ai rupt frunzele.