Cum ne aprovizionam camara
Reţete · Sfaturi / De Antoaneta Istrate
Manager Antoanette Services
www.ajutormenaj.ro, 30.11.-1

Bucataria isi are secretele ei. Lasand la o parte retetele specifice fiecarei gospodine sau zone din lumea aceasta, descoperim ca exista un numitor comun al tuturor bucatariilor: aprovizionarea. Intotdeauna trebuie sa fii foarte atenta la furnizorul de materii prime, pentru ca, dupa cum bine stii, ingredientele si calitatea lor dau in final gustul. Fiecare bucatar stie exact cum trebuie sa fie produsul pentru a avea rezultatul dorit si il cauta pana il gaseste.

Iata cateva dintre regulile de baza:


Niciodata sa nu cumperi de la supermarket legume si zarzavaturi, desi sunt la indemana, sunt ieftine si arata bine; ele se cumpara din piata de legume si zarzavaturi.
Intotdeauna trebuie sa "testezi" produsul - il mirosi, vezi ce aroma are, eventual il gusti.
Produsul trebuie sa fie proaspat, deci cumparaturile se fac dimineata.

Ca sa adaptam la viata de zi cu zi si sa te ferim de surprize, iti facem cateva recomandari pentru sezonul acesta. Este vremea salatelor: de rosii, de varza, de vinete.

Cum ar trebui sa fie vanata ideala
pentru o salata de vinete? Ar trebui sa nu aiba seminte, sa fie alba si sa nu fie iute, insa poti constata toate acestea abia dupa ce ai copt leguma.

Pot sa aleg? Da, atunci cand mergi in piata, te uiti la legumele expuse pe tarabe si urmaresti ca vinetele sa nu fie vestede, sa fie bine coapte - atentie, exista soiuri diferite de vinete, unele sunt rosiatice, altele au culoarea care le da si numele, adica sunt vinetii.

Este obligatoriu sa aiba codite, pentru a le putea intoarce pe flacara fara sa te arzi. Exista vinete rotunde si vinete lunguiete. In general, cele rotunde au mai putine seminte. Nu intreba niciodata vanzatorul daca "sunt bune", pentru ca el nu va avea ce raspuns sa iti ofere.


In ceea ce priveste prepararea lor, exista doua solutii: cea clasica, respectiv coacerea pe flacara, pe aragaz sau, de ce nu, pe gratar, si coptul vinetelor in cuptor.

Coptul pe flacara:

Avantaj: vinetele vor fi mai gustoase.
Dezavantaj: trebuie sa stai langa ele, sa le intorci de fiecare data. In plus, fac fum in timp ce se coc.

Coptul vinetelor in cuptor:

Avantaj: scapi de intors si de pazit legumele.
Dezavantaj: dureaza foarte mult si nu se coc asa cum suntem noi obisnuite pentru salata. Sunt bune insa, la zacusca.


Varza

In special, folosim varza pentru salata sau o putem gati. Indiferent de felul in care o prepari, atunci cand cumperi o varza ar trebui sa te intereseze urmatoarele caracteristici: leguma trebuie sa fie rotunda, indesata, cu foile subtiri si sa nu aiba cotorul foarte tare. Aceasta este varza ideala. Tine cont de aceste sfaturi, deoarece a devenit o adevarata aventura mersul la piata in scopul aprovizionarii cu varza...

Acest soi ideal este pe cale de disparitie, deoarece taranii au cultivat soiuri importate, rezistente si "spornice". Deci, atunci cand alegi varza, este preferabil sa te uiti la cotor si sa vezi cum sunt foile - daca leguma are foaia groasa, atunci nu este buna, pentru ca, tocand varza, vei obtine fasii groase si, mai ales, lemnoase. Acestea fierb greu, iar daca vrei sa prepari sarmalute, te vei chinui mult din cauza foii groase si nici sarmalele nu vor iesi prea gustoase.

Rosiile

Gasim in piata tot felul de soiuri si pe toate scrie "rosii romanesti". De ce se intampla acest lucru? Pentru ca rosiile romanesti erau foarte gustoase. Problema este ca, desi rosiile sunt cultivate de romani, soiul nu este romanesc, este importat, astfel incat obtinem urmatorul rezultat: rosii fibroase, frumoase pe dinafara, dar avand cotor tare si verde pe interior, rosii jumatate galbene, la cotor, si jumatate bune sau rosii mici si cu coaja tare.

O rosie buna ar trebui sa fie, in primul rand, gustoasa. De asemenea, rosia ideala trebuie sa fie carnoasa, rosie atat pe dinauntru, cat si pe dinafara si sa fie zemoasa atunci cand o tai.

Ceapa

Soiurile de ceapa sunt diferite si te poti decide asupra lor in functie de modul in care doresti sa folosesti ceapa. "Ceapa de apa" este ideala pentru salata. Aceasta este mai mare, rotunjoara sau lunguiata, alba sau rosie. De obicei, se vinde la legatura sau in "cununa", adica la "funie". Este foarte bine sa fie consumata cu rosii, branza sau la salata, pentru ca nu este iute deloc.

Pentru gatit, foloseste o ceapa obisnuita, insa un soi care sa nu fie iute si lemnos. Ceapa trebuie sa fie bine invelita, iar foile sa fie galbene si uscate. Ai grija ca ceapa sa nu aiba foile de la mijloc putrede sau stricate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro