Cum pastram painea la congelator?
Daca preferi sa folosesti pungi din plastic pentru conservarea painii proaspat coapte, asigura-te ca painea este complet racita inainte de a o impacheta strans in punga respectiva. Painea nu trebuie "aruncata" la nimereala intr-o punga care nu i se potriveste, ca dimensiune. Daca este conservata corespunzator, painea se va pastra proaspata pana la cateva zile, la temperatura camerei, sau pana la trei luni, daca va sta la congelator.
O alta metoda pentru pastrarea "la rece" a painii proaspat coapte este de a inveli bucata de paine in folie din aluminiu, dupa ce, in prealabil, painea s-a racit complet. Introdu pachetul respectiv intr-o punga frigorifica din plastic, care se inchide etans. Pe cat posibil, soate aerul din punga, inainte de a o introduce la congelator.
Cum congelam aluatul pentru paine?
Aluatul pentru paine poate fi congelat in doua dintre etapele prepararii sale:
Inainte de a creste.
Dupa ce a fost modelat.
Congelarea aluatului inainte de a creste
Aluatul care a fost framantat, dar care nu a apucat sa creasca, poate fi introdus intr-o punga frigorifica care a fost usor unsa cu ulei pe interior. Nu trebuie scos tot aerul din aceasta punga, deoarece coca va creste incet-incet, pana cand va congela complet.
Cand doresti sa folosesti aluatul, scoate-l de la congelator si lasa-l la dezghetat in frigider, peste noapte, unde coca va creste treptat, pana a doua zi.
Dupa aceea, scoate coca de la frigider, permite-i sa ajunga la temperatura camerei, dupa care apuca-te de modelarea ei.
Congelarea aluatului dupa modelare
Aluatul care a crescut, care a fost framantat si modelat poate fi congelat inainte de coacerea efectiva. Pur si simplu acopera coca (lasata pe o foaie de copt) cu o folie din plastic unsa cu ulei, dupa care introdu aluatul la congelator pana cand se intareste, insa nu se congeleaza complet.
Transfera coca intr-o punga frigorifica unsa cu ulei pe interior, scoate aerul din punga si apoi lasa aluatul la congelator, pentru conservare pe termen lung.
Atunci cand doresti sa folosesti aluatul, scoate coca din punga, asaza aluatul modelat pe o foaie de copt, acopera-l cu o folie din plastic unsa cu ulei si lasa-l la dezghetat in frigider, peste noapte. Scoate apoi coca de la frigider, las-o o perioada de timp la temperatura camerei, apoi introdu-o la cuptor.
Cum decongelam painea?
Este preferabil ca painea sa fie decongelata cat mai lent posibil. Dupa ce ai scos-o de la congelator, painea trebuie sa stea la frigider 12 ore, si alte sase ore la temperatura camerei. Asigura-te ca painea este in continuare acoperita cat timp este lasata la dezghetat.
Painea impachetata in folie din aluminiu poate fi decongelata si la cuptor. Evita folosirea cuptorului cu microunde pentru decongelarea sau incalzirea painii, deoarece microundele tind sa usuce si sa intareasca painea.