Vinul potrivit la masa potrivita
Reţete · Sfaturi / De Oana Grecea, 30.11.-1

In alegerea vinului potrivit, valabil este in primul rand bunul tausimt. Urmeaza-ti instinctul si atat! Nu este nevoie sa te iei dupa miilede reguli care spun ca nu poti pregati o masa adevarata pana cand nufaci rost de vinul cel mai indicat. Pur si simplu alege vinul pe caredoresti sa-l savurezi, recomanda Amalia Buiculescu, consultant in relatiipublice pentru Murfatlar.

Celebrele reguli de genul "vinul alb pentru peste", "cel rosu pentruvita" erau perfect valabile in zilele in care vinurile albe erau toateusoare si aromate, iar cele rosii erau toate grele. "Vinurile, ca sifiintele umane, pot fi intr-un spectru foarte larg de
,venind in toate dimensiunile, de la S la XXL", explica Amalia Buiculescu.

Cand cina este una usoara, alege soiurile de vin alb Pinot Grigio, DryRiesling,Sauvignon Blanc,White Bordeaux, iar cu cat masa se preconizeazaa fi incarcata de "gratare" si mititei, poti opta pentru White Burgundy,Pinot Gris, Chardonnay (invechit in butoaie de stejar, fireste). Pentruvinurile rosii lista ar fi cam asa: Beaujolais, Pinot Noir, Bordeaux,Merlot, Cabernet Sauvignon.

Cateva reguli de "bon ton", recomandate de Amalia Buiculescu ar fi ca, lamancarurile "grele" sa asortati vinuri "grele". Mancarurile mai "usoare"iti dau o libertate mai mare. Vinurile mai usoare vor echilibra masafoarte bine, dar si acelea mai bogate iti vor arata tot ce au mai bun.


Cabernetul completeaza foate bine carnea de miel la gratar sau latigaie. Pinot Noir-ul sau Burgundy se potrivesc perfect cu carnea de vita,consistenta fiind asemanatoare. Pentru a face propriile experimente,pleaca de la aceste directii traditionale dar apoi deviaza cate putin. Inloc de un Dry Riesling, incearca un Pinot Grigio, de exemplu. Pe langaCabernet, pentru carnea de miel, incearca si un Merlot.

Si pentru a nu sta sa te gandesti ce ai putea gati daca ai un vin alb incasa, specialistul hotelului Continental din Bucuresti, Fragiagomo Luigi,iti recomanda o reteta:


Plachie de Crap (pentru zece portii):
Ingrediente: crap fara cap - 1,400 Kg; ceapa - 1 kg; telina-codite -0,150 kg; ardei gras - 0,500 kg; ulei - 0,150 kg; pasta tomate - 0,150kg; boia de ardei dulce - 0,002 kg; vin alb - 0,100 l; usturoi - 0,030kg; cimbru - 0,001 kg; piper - 0,002 kg; rosii proaspete - 0,500 kg;patrunjel verde - 0,050 kg; foi de dafin - 0,0025 kg; sare - 0,030 kg.

Mod de preparare:Ceapa, telina, ardeiul gras se inabusa in ulei cu 100 ml. apa. Se adaugapasta de tomate, boia, piper, cimbru, foi de dafin, usturoi, apa fiarta sisare. Se fierbe sosul 10 - 15 minute si se adauga bucatile de peste. Dupace s-au fiert, pe fiecare bucata de peste se aseaza o felie de rosie sise introduce tava la cuptor pentru circa 20 de minute, la temperaturamoderata. Spre sfirsitul fierberii se adauga vin.

Preparatul se serveste cald sau rece, cu patrunjel verde deasupra.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro