Cum iti poti controla furia?
Horoscop · Astrologie / 15.02.2008

Webster's New World Dictionary ne spune ca mania sau furia este un sentiment de nemultumire rezultand din jignire, tratament incorect , opozitie etc. Furia este o emotie normala si ea trebuie exprimata ca orice alta emotie. Alaturi de frica, tristete, furia este considerata o emotie bazala, innascuta. Aceasta face ca semnele fizice ale furiei sa fie intense si automate.

Primele manifestari ale furiei sunt foarte asemanatoare cu cele ale fricii: o senzatie neplacuta in stomac, piept si gat, mancarimi in diverse zone ale corpului, sau batai puternice de inima. Cand suntem furiosi, sentimentele erup, explodand din noi ca un vulcan, napadindu-ne in timp ce incercam sa dominam situatia care ne ameninta.

Furia care este exprimata intr-o maniera inadecvata poate duce la ruperea relatiilor, poate afecta gandirea si comportamentul si poate crea o serie de probleme de sanatate. Furia pe termen lung este strans legata de simptome cum ar fi cresterea tensiunii arteriale, afectiuni cardiace, dureri musculare sau dureri de cap, afectiuni ale pielii sau probleme digestive. Furia nexprimata poate sta si la baza unor tulburari de tipul adictiei (consum de alcool sau droguri) sau comportamente violente fata de sine sau fata de altii.


Comportamente inadecvate de exprimare a furiei pot fi: abuz verbal, comportament emotional distructiv, comportament pasiv-agresiv. Comportament pasiv-agresiv inseamna manie reprimata care se manifesta la copil sau adult printr-un comportament negativ. Cateva exemple de comportamente pasiv-agresive sunt: indolenta, uitarea, incapatanarea sau ineficienta intentionata.

Resentimentul fata de persoane care reprezinta autoritatea este foarte des intalnita la personalitatile pasiv-agresive. Comportamentul emotional distructiv inseamna o necontrolata izbucnire de emotii puternice demonstrata prin distrugerea lucrurilor sau prin pricinuirea de suferinta.


"Sa fii furios pe persoana potrivita, in masura potrivita, la momentul potrivit, din motivul potrivit si in felul potrivit - nu e lucru usor" (Aristotel).

Iata cateva din tehnicile care te pot ajuta sa iti exprimi furia intr-o maniera controlata si constructiva:

1. Invata tehnici de relaxare rapida. Relaxarea este o stare pe care corpul nostru o traieste doar in situatii deosebite (cum ar fi somnul si meditatia). Este necesar sa acordam timp pentru a invata in cativa pasi tehnici de relaxare, astfel incat in cazul unor emotii de tipul furiei sau fricii, cu semnale fizice intense, sa reusim sa nu actionam la primul impuls.


2. Invata sa numesti fata de tine insuti acele situatii pe care le consideri importante pentru tine si, care neindeplinite sau incalcate de alte persoane ti-ar putea declansa o stare de nemultumire exprimata prin comportamente furioase. Tine o evidenta a izbucnirilor de furie si a sentimentelor adiacente si incearca sa notezi circumstantele care le-au provocat. Cand, de ce si pe cine ai fost furios? Incepe sa se contureze un tipar?

3. Dupa ce ai realizat ce anume te infurie si care este tiparul in care te exprimi, iti va fi mai usor sa inveti sa te exprimi intr-o maniera asertiva sentimentele si gandurile fata de alti.



Psihoterapeut Viorica Dragomir, Clinica Aquamarin
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro