Celule din ficat pot vindeca hemofilia
Sănătate · Stiri / 15.02.2008

Oamenii de stiinta au demonstrat ca prin transplantul celulelor de la ficat la soarecii cu hemofilie, ajuta organismul acestora sa produca un factor critic de coagulare, care lipseste in cazul hemofiliei de tip A.

Cercetatoii cred ca datorita aceastei descoperiri persoanele afectate de hemofilia de tip A - una dintre cele mai frecvente afectiuni - mai au o speranta la vindecare.

"In acest moment suntem capabili sa verificam care celule din organism pot produce factorul VIII, care este defectuos in cazul hemofiliei A", a declarat cercetatorul dr. Sanjeev Gupta, profesor in hepatologie la Colegiu de Medicina Albert Einstein din New York City. "De asemenea, suntem capabili sa inlocuim aceste celule care captusesc ficatul, in asa maniera, incat putem vindeca, deocamdata, sorecii care sufera de aceasta afectiune
", a adaugat Gupta.

Pentru realizarea acestui studiu, echipa doctorului Gupta a lucrat cu soareci cu hemofilie. Acestia au transplantat celule edoteliale sanatoase de la ficat in ficatul sorecilor. Dupa 3 luni de la transplant, numarul celulelor sanatoase au crescut iar factoul VIII era produs in cantitati suficiente pentru a vindeca pacientul de hemofilie.

Avand aceste informatii, cercetatorii pot incepe sa-si focalizeze studiile pe zona in care factorul VIII este produs de corpul uman, dar si pe factorii care duc la incetarea producerii acestui factor.


"Din punctul de vedere al tratamentului, acum putem incepe sa ce concentram atentia pe aceste celule particulare si sa gasim cel mai eficient mod de vindecare a persoanelor care sufera de hemofilia de tip A", a mai spus Gupta. Sunt cateva cai diferite pentru tratarea hemofiliei de tip A. Acestea includ injectarea factorului coagulator care lipseste, reaprovizionarea cu sange din cand in cand sau transformarea genelor in gene terapie sau celule pentru transplant.

"Ceea ce am reusit sa facem prin acest experiment pare a fi o medota mai promitatoare decat celelalte", a mai adaugat dr. Gupta.

Este prima oara cand un tratament de vindecare se realizeaza cu celule terapeutice, ceea ce deschide noi directii in tratarea hemofiliei de tip A.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro