Obezitatea infantilă a crescut de 10 ori la nivel global
Mama și copilul · Copii / 31.10.2017

Ratele globale ale obezității infantile au crescut dramatic în ultimele patru decenii, potrivit unor noi cercetări.

Numărul de copii cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani care suferă de obezitate a crescut de zece ori între 1975 și 2016. Ratele din țările cu venituri ridicate au ajuns pe o linie de plutire, dar nu au început să scadă. Iată de ce a crescut obezitatea infantilă în ultimul timp!

Care sunt motivele pentru care obezitatea infantilă a crescut de 10 ori la nivel global?


Aceste statistici au reieșit din mai mult de 2.400 de studii care au documentat înălțimea și greutatea a aproximativ 130 de milioane de copii, din 1975 până în 2016. Oamenii de știință, conduși de Majid Ezzati, profesor de sănătate globală a mediului la Imperial College din Londra, au folosit aceste informații pentru a calcula indicele de masă corporală. Per total, numărul copiilor și adolescenților cu obezitate a crescut din 1975 până în 2016 de la cinci milioane la 50 de milioane în rândul fetelor și de la șase milioane la 74 de milioane în rândul băieților. Acest număr a crescut în aproape fiecare parte a globului, inclusiv Africa. În timp ce regiunile africane înregistrează încă o prevalență relativ scăzută a obezității, Africa de Sud a înregistrat cea mai mare creștere proporțională a obezității în rândul copiilor, la 400% pe deceniu, în perioada de timp studiată.


Regiunile din lume cu rate de obezitate deja ridicate au înregistrat creșteri proporționale ușor mai mici. În locuri precum Asia de Sud-Est și Asia de Sud, precum și SUA, ratele obezității infantile rămân de peste 20%.

De asemenea, studiul a documentat și ratele subnutriției din întreaga lume și a constatat că această problemă a scăzut din 1975 până în 2016 de la 9,2% la 8,4% pentru fete și de la 14,8% la 12,4% în cazul băieților. Totuși, numărul copiilor afectați de această problemă depășește numărul celor care sunt obezi. Dar dacă tendințele actuale în obezitate continuă, vor exista mai mulți copii care sunt obezi decât care sunt subponderali până în anul 2022.


Obezitatea și malnutriția sunt manifestări ale aceleiași probleme. Oamenii ori nu își pot permite ori nu li se dă oportunitatea de a mânca suficient sau nu au un buget pentru a mânca sănătos. Oamenii de știință speră că vor reuși să ajute reducerea obezității infantile după ce au observat datele îngrijorătoare ale acestui studiu.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro