De ce ar putea fi periculoase transfuziile cu sânge de la mame la bărbați
Sănătate · Medicina generala / 31.10.2017

Bărbații și femeile sunt diferiți la nivel biologic, iar acest lucru se pare că este aplicabil și când vine vorba de transfuziile cu sânge de la mame sau femeile care au fost gravide. Însă iată de ce sunt acestea periculoase!

Motivul pentru care sunt periculoase transfuziile cu sânge de la mame la bărbați

Într-un studiu publicat în JAMA, cercetătorii din Olanda au studiat mai mult de 31.000 de persoane care au primit transfuzii cu sânge la șase spitale olandeze, între 2005 și 2015. Aceștia au urmărit dacă beneficiarii au primit sânge de la donatori de sex masculin, donatori de sex feminin care nu au fost niciodată însărcinați sau donatori femei care au fost însărcinate. Apoi, oamenii de știință au analizat ratele de deces timp de trei ani.


Singurul grup la nivelul căruia s-a constatat o diferență a fost cel al bărbaților care au primit transfuziile cu sânge de la mame sau femei gravide. Acești bărbați au fost supuși unui risc de moarte la o perioadă de trei ani după, comparativ cu bărbații care au primit sânge de la donatori de sex masculin sau de la femei care nu fuseseră însărcinate niciodată. Femeile care au primit transfuzii de sânge nu au înregistrat un risc mai mare de deces, indiferent dacă sângele din transfuzii a provenit de la bărbați sau de la femei. Rezultatele au fost valide chiar și după ce oamenii de știință au luat în calcul diferențele dintre severitatea bolilor care au necesitat tranfuzii în primul rând.


Lucrările anterioare au indicat o schimbare în sângele femeilor, în special în cazul femeilor care au fost gravide, ceea ce ar putea face transfuziile riscante. Cunoscută ca leziune pulmonară acută legată de transfuzie, aceasta este cauzată de anticorpii pe care mamele îi fac atunci când sunt însărcinate și care pot provoca probleme pulmonare severe. Dar această afecțiune apare adesea la scurt timp după tranfuziile de sânge, iar decesele din studiu au fost înregistrate chiar și la trei ani după transfuzii.


S-ar putea să existe și alte modificări legate de imunitate asociate sarcinii care pot schimba sângele mamei, după cum spun cercetătorii. De asemenea, pot apărea modificări la nivelul fierului, modificări care ar putea explica unele dintre cele mai slabe rezultate ale transfuziilor ce provin de la femeile însărcinate.

Deocamdată, experții sunt de părere că nu există suficiente date pentru a sprijini modificarea condițiilor actuale de donare a sângelui, dar concluziile sugerează că sunt necesare mai multe cercetări cu privire la rolul pe care genul și sarcinile îl pot juca în rezultatele transfuziilor de sânge.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro