Caponata siciliană
Mancaruri / 16.08.2012

Ingrediente

1 kg de vinete
250 g de măsline fără sâmburi
3 cepe
4 roşii coapte
2 căţei de usturoi
2 tulpini de ţelină
50 g de capere
125 ml de oţet
1 lingură de zahar
ulei de măsline extravirgin
sare
zahăr

Mod de preparare

Pentru început, vinetele trebuie tăiate în cubuleţe şi puse într-un bol cu apă şi sare. Se lasă aşa timp de două ore, după care vinetele sunt scurse bine.

Dacă aveţi capere sărate, puneţi-le într-un vas cu apă fierbinte, ţineţi-le acolo pentru cinci minute, iar apoi scurgeţi-le bine. Tulpinile de ţelină se pun şi ele în apă fierbinte pentru trei minute.

Roşiile trebuie scufundate un minut în apă clocotită, pentru a putea fi decojite mai uşor, iar apoi sunt tăiate mărunt. Se toacă ceapa şi usturoiul, iar măslinele sunt tăiate pe jumătate.

Într-o tigaie încălzită în prealabil şi unsă cu ulei de măsline se pun la rumenit ceapa, usturoiul, caperele şi măslinele. După câteva minute se adaugă roşiile, se amestecă bine şi se lasă pe foc, amestecând, până se formează un produs omogen şi puţin sos.

În alt vas se pun vinetele, care se lasă la prăjit în ulei de măsline. În aceeaşi tigaie se adaugă şi ţelina şi se amestecă pentru câteva minute.

Amestecul obţinut se pune peste în prima tigaie, peste ceapa, usturoiul, caperele, roşiile şi măslinele rumenite. Această tocăniţă se pune din nou pe foc şi se lasă pentru cinci minute, după care se stropeşte cu oţet şi se presară zahărul şi sarea.

Caponata se serveşte rece sau caldă.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro