7 motive pentru care sărbătorile te stresează și cum să-ți revii
Psihologie · Antistres / 20.12.2018

Colindele, dulciurile, cadourile sau rundele de cumpărături nu sunt numai ocazii de bucurie, ci de multe ori pot alimenta stresul și tensiunea. Află de ce pot fi stresante sărbătorile și ce trebuie să faci pentru a-ți reveni.

Deși se consideră că sunt cea mai frumoasă perioadă a anului, sărbătorile nu sunt întotdeauna perfecte și pot apărea multe surse de îngrijorare sau emoții. 

 
Iată principalele motive pentru care te poți simți stresat când vin sărbătorile:

 
1. Îți amintesc că nu mai ai bani deloc

De sărbători se iau multe cadouri și decorațiuni dar ce faci dacă nu mai ai bani? Potrivit studiilor realizate, aproximativ 63% dintre persoanele intervievate au recunoscut că sunt anxioase sau deprimate de sărbători din cauza problemelor cu banii. Costul călătoriilor pentru a-i vedea pe cei dragi, prețul cadourilor și restul decorațiunilor pot conduce la cheltuieli considerabile. Soluția este să alegi cadouri cu un preț mai redus, să optezi pentru a oferi în dar prăjituri făcute de tine și să-ți inviți prietenii sau familia acasă la tine, în loc să dai banii pe avion sau bilete de tren pentru a merge să-i vizitezi.

 
2. Sunt mult prea comercializate

Ca și cum costurile mult mai ridicate nu ar fi suficiente, sărbătorile sunt însoțite de numeroase reclame și sloganuri care transformă sezonul de iarnă într-unul extrem de comercial. Bannerele din fiecare magazin îți vor indica necesitatea de a face sărbătorile speciale, dar de fapt nu încearcă decât să te determine să cumperi și mai multe lucruri. În loc să te stresezi încercând să alegi multe cadouri, mai bine canalizează-ți energia spre familie. Petrece mai mult timp alături de persoanele dragi și vei vedea că îți va fi mai ușor să te relaxezi.

 
3. Îți evidențiază că nu ai cu cine să le petreci

Sărbătorile sunt dedicate în primul rând clipelor petrecute alături de persoanele importante din viața ta, dar în anumite cazuri acest lucru nu este posibil. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că aproximativ 29% dintre persoanele intervievate nu aveau cu cine să-și petreacă sărbătorile. Singurătatea este foarte dificil de combătut de sărbători pentru că poți avea impresia că toată lumea petrece în grup, în timp ce tu ești izolat. Contează foarte mult să conștientizezi care este starea ta, să-ți suni prietenii și chiar să te răzgândești și să accepți unele invitații pe care le-ai refuzat inițial.

 
4. Îți amintesc de lucruri pe care vrei să le uiți

Dacă asociezi sărbătorile cu pierderea unei persoane dragi sau cu o altă întâmplare nefericită este posibil ca sezonul de iarnă să-ți trezească amintiri neplăcute și să nu ai o stare pozitivă. Acest lucru se întâmplă pentru cel puțin 17% dintre persoanele intervievate. Dacă ai această dificultate este indicat să-ți distragi atenția și să faci ceva complet diferit față de ceilalți ani. Este util să stabilești alte tradiții de familie pentru a învăța să apreciezi din nou sărbătorile, chiar dacă în trecut au fost marcate de supărare sau tristețe.

 
5. Te fac să te gândești la o persoană pe care vrei să o uiți

Uneori perioada sărbătorilor te face să îți aduci aminte de fostul partener și îți va fi mai greu să te bucuri de atmosfera veselă. 15% dintre persoanele intervievate afirmă că ar prefera să uite de sărbători tocmai pentru că reînvie amintirile din relația anterioară pe care ar prefera să le elimine. Cel mai bun remediu în aceste cazuri este să ai mereu ceva de făcut, în loc să te lași cuprins de nostalgie sau de emoțiile negative.

 
6. Îți readuc în minte trecutul

Dacă mergi în orașul tău natal de sărbători este posibil să nu ai o stare emoțională foarte bună. Cei care locuiesc acolo, prietenii sau rudele, probabil că nu te-au văzut de ceva timp, iar opiniile lor despre felul în care te-ai schimbat pot deveni surse de stres. Soluția este să nu te lași afectat de comentarii și să te gândeșt că probabil și ei sunt preocupați de părerea ta despre evoluția lor. Numai tu poți stabili cum te simți, iar părerile celorlalți nu trebuie să devină motive de anxietate sau să te determine să ai o imagine de sine negativă.

 
7. Te fac să te îngrijorezi că te vei îngrășa

Cu siguranță nu este ideal să adaugi kilograme în plus în această perioadă, dar nu trebuie să devii atât de stresat încât să uiți de atmosfera specială. Joacă-te cu pisica sau câinele tău, fă plimbări dese și aranjează casa pentru a arde calorii în plus și a reduce riscurile pentru siluetă. De asemenea, este bine să-ți rezervi timp și pentru o ședință de masaj sau un tratament la spa. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro