Depresia la copii: simptome și tratamente
Mama și copilul · Copii / 20.12.2018

Copiii, la fel ca adulții, se pot deprima. Uneori, copiii aparent normali care nu au probleme majore pot deveni deprimați.

Este rezultatul unui dezechiilibru chimic al creierului care provoacă depresia clinică. Există semne specifice pe care ar trebui să le observi pentru a-ți da seama de depresia la copii. Ajutorul oferit și tratamentul sunt pași esențiali pentru menținerea sănătății mentale a copiilor. Iată cum poți recunoaște depresia la copii!

Cum poți să recunoști depresia la copii?


Un episod depresiv major este caracterizat de comportamente depresive care durează în mod consecvent două săptămâni sau mai mult. Prin urmare, dacă cel mic nu s-a simțit în largul său, dacă a fost lipsit de speranță sau trist pentru o perioadă mai lungă de două săptămâni, ar trebui să începi să-ți pui întrebări și să analizezi ceea ce se întâmplă. Mai jos, vei găsi semnele depresiei potrivit specialiștilor în sănătate. O persoană trebuie să aibă cel puțin cinci dintre aceste comportamente prezente pentru o perioadă de două săptămâni sau mai mult pentru a fi diagnosticat oficial ca având tulburare depresivă majoră. 

Simptomele depresiei la copii


- sentimente de tristețe profundă sau stare depresivă care durează pentru cea mai mare parte a zilei (timp de două săptămâni sau mai mult) - în cazul copiilor, aceștia pot părea mai degrabă iritabili decât triști;

- interes scăzut față de activități pentru cea mai mare parte a zilei sau tot timpul;

- pierdere semnificativă în greutate (nu prin diete) sau scăderea apetitului - copiii nu reușesc să se îngrașe în mod corespunzător în timp ce cresc și se dezvoltă;

- dificultăți de somn (insomnii);

- fie o încetinire a abilităților / acțiunilor psihomotorii, fie o agitație aparentă a acestor abilități psihomotorii - copiii au fie momente în care nu par a avea vreun scop și sunt agitați și tensionați, fie momente în care există o încetinire / întârziere semnificativă a discursului și a acțiunilor fizice;

- oboseală și pierdere a energiei;

- sentimente de inutilitate sau vinovăție excesivă în fiecare zi;

- dificultăți de gândire, de luare a deciziilor sau de concentrare în fiecare zi - acest lucru se poate reflecta în notele lor;

- preocupări față de moarte sau gânduri despre suicid - în momentul în care copilul suferă din cauză că a pierdut pe cineva drag și trece prin stadiile durerii, este normal să aibă aceste semne ale depresiei. Dacă pare a fi blocat în stadiul depresiei, atunci este timpul să apelezi la consilierea durerii, pentru a-l ajuta pe copil să-și revină. 

Cu toate acestea, în cazul în care nu suferă după o pierdere sau din cauza unei afecțiuni medicale care ar putea cauza simptomele de mai sus, atunci ar trebui să stai de vorbă cu un specialist.

Cum ar trebui să îți ajuți copilul cu depresie


Depresia nu trebuie subestimată. Mai ales atunci când sunt prezente gânduri despre suicid. Sentimentele și emoțiile copilului sunt reale și trebuie luate în serios. Este recomandat ajutorul profesional în momentul în care crezi că cel mic îndeplinește criteriile pentru tulburarea depresivă majoră. Poți să mergi cu cel mic la medicul pediatru pentru o evaluare și pentru o trimitere. În funcție de gravitatea simptomelor, poate fi recomandat și un tratament medicamentos, precum cel cu antidepresive. 

Cei mai mulți profesioniști nu dau medicamente ca prim remediu pentru depresie. În schimb, terapia este prima linie de apărare împotriva depresiei, medicamentele fiind asociate cu terapia doar dacă terapia nu este suficientă sau dacă simptomele sunt destul de severe. Există multe tipuri de terapie disponibile în prezent. Este important să găsești un specialist care să se specializeze în depresia copiilor și în tratamentul acesteia. În plus, există instrumente de evaluare pe care profesioniștii le pot utiliza pentru a stabili în mod corespunzător dacă cel mic este deprimat. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro