Fii atentă cine nu aplaudă când câștigi: 6 semne ale prieteniei adevărate
Psihologie · Antistres / De Amalia Skelton, 27.08.2019

Prieteniile reale nu au doar rolul de a te susține zi de zi, ci te ajută să devenii mai încrezătoare în forțele proprii, să nu te lași descurajată de greșelile pe care le faci și chiar să trăiești mai mult. Semnele prieteniei reale te vor ajuta să recunoști mai ușor persoanele care te apreciază și să le eviți pe cele toxice.

Valoarea prieteniei a fost descrisă de Aristotel drept un singur suflet care se află în 2 corpuri, dar ce diferențiază o prietenie pe termen lung de o legătură temporară, la nivel social? Potrivit dr. Robert Rowney, psihiatru de la Clinica din Cleveland, există anumite tipuri de comportament pe care le vei observa la prietenii reali și care îi apropie de conceptul de familie. Tocmai aceste reacții vor crea legătura aparte dintre voi care va dura mulți ani.

 
Iată care sunt semnele prieteniei adevărate pe care trebuie să le remarci rapid:

 
1. Încrederea reciprocă

Încrederea este un principiu fundamental al prieteniei. Există mai multe trepte ale încrederii, iar o prietenie reală le va păstra pe toate intacte. În primul rând trebuie să fii sigură că acea persoană nu va fura nimic de la tine și nici nu te va răni în plan emoțional în mod intenționat. În al doilea rând trebuie să fii convinsă că nu va încerca să-ți submineze obiectivele pe care ți le-ai stabilit sau să te îndepărteze de ceilalți prieteni. Al treilea nivel de încredere presupune siguranța că persoana respectivă își va respecta cuvântul dat și că-ți va păstra secretele. În cele din urmă această încredere se va extinde într-o prietenie solidă, care va dura toată viața.

 
2. Libertatea de a vorbi despre orice

Cu toții avem nevoie să discutăm cu cineva despre ceea ce ne preocupă, indiferent dacă este vorba despre un aspect minor sau o problemă gravă. Când vorbești cu un prieten sincer poți spune orice îți trece prin cap și vei fi sigură că nu va repeta ceea ce ai spus și că te va înțelege. Îți va da sfaturi sau o părere sinceră și te va ajuta să te descarci, consolându-te și când simți nevoia să plângi. Tocmai aceste discuții îți oferă sentimentul de eliberare care elimină tensiunea și starea de apăsare.

 
3. Aprecierea diferențelor dintre voi

Cu toții suntem diferiți, iar faptul că un prieten îți apreciază personalitatea aparte este un semn foarte bun. Este esențial să vă bucurați de lucrurile care vă diferențiază, nu numai de ceea ce aveți în comun pentru că acestea îmbogățesc și dau complexitate relației voastre. O prietenie pe termen lung se bazează pe aprecierea caracterului unic și a trăsăturilor distincte ale celeilalte persoane.

 
4. Liniștea confortabilă

Nu este nevoie să vorbiți tot timpul, mai ales dacă petreceți o perioadă mai lungă împreună. Atunci când înveți să fii liniștit în lipsa conversației vei realiza că te bucuri cu adevărat de compania celeilalte persoane. Nu considera lipsa cuvintelor un semn negativ, ci realizează că o prietenie durabilă necesită și posibilitatea de a te simți bine alături de cealaltă persoană când nu spuneți nimic.

 
5. Respectarea opiniilor

Este posibil să aveți puncte de vedere diferite cu privire la ceea ce se întâmplă în jurul vostru. Chiar dacă prietenul tău nu gândește la fel ca tine trebuie să-i acorzi spațiul necesar pentru a-și exprima propriile opinii și trebuie să primești același lucru, la rândul tău. Contează mai mult să vă respectați punctele de vedere și să fiți dispuși să învățați mereu ceva nou decât să insistați să stabiliți clar cine are dreptate.

 
6. Râsul și glumele

Simțul umorului se manifestă pregnant în relațiile pozitive, iar cei din exterior poate nu vor înțelege sensul glumelor pentru că la baza lor stau ani plini de momente speciale pe care le-ai trăit împreună cu prietenii tăi. Umorul necesită abandonarea atitudinii defensive, iar glumele trebuie să aibă un sens pozitiv, nu să reprezinte critici sau ridiculizare mascată.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro