Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la cafea și începi să bei ceai
Sănătate · Medicina preventiva / De Amalia Skelton, 27.08.2019

Ambele băuturi au beneficii pentru organism, dar cafeina conținută de cafea poate cauza stări de agitație și va favoriza insomnia. Află cum reacționează organismul când decizi să consumi numai ceai, în locul ceștii clasice de cafea.

Poate că fiecare pauză de cafea reprezenta un mod de a te răsfăța și de a te întâlni cu prietenii, dar să știi că poți face acest lucru și dacă bei ceai. În plus, vei evita îngrijorarea și agitația care sunt frecvent asociate cu un consum ridicat de cafeină. Trecerea la ceai nu numai că favorizează calmul și starea de liniște interioară, dar previne și creșterea colesterolului sau refluxul gastroesofagian. La fel ca orice schimbare poate avea și efecte mai puțin plăcute, așa că este indicat să parcurgi lista creată de specialiști pentru a înțelege ce se poate întâmpla după ce iei decizia de a renunța la cafea în favoarea ceaiului.

  
Iată ce efecte vei observa după ce înlocuiești cafeaua cu o ceașcă de ceai:

 
1. Vei avea un zâmbet mai strălucitor

Cafeaua este cunoscută pentru efectul negativ asupra zâmbetului, iar de îndată ce alegi ceaiul în fiecare zi vei observa că ai dinții mai albi, mai ales dacă optezi pentru ceaiul verde sau cel alb. „Dinții nu vor mai fi pătați la fel ca în cazul cafelei, acesta fiind un beneficiu pe care multe persoane îl trec cu vederea, dar care este foarte evident din momentul în care se trece la ceai ca băutură preferată”
, spune dr. Sonya Angelone, nutriționist.

 
2. Îți va scădea nivelul de colesterol

Cafeaua filtrată înlătură compușii cafestol și kahweol, dar cafeaua franțuzească și varianta espresso îi conțin, având drept efect creșterea colesterolului „rău” de tip LDL și a riscului de afecțiuni cardiovasculare. „Foarte multe persoane beau cafea nefiltrată și espresso fără să-și dea seama că își agravează problemele legate de colesterol. Este suficient să treci la ceai pentru a observa o reducere rapidă a nivelului de colesterol de tip LDL”
, spune dr. Angelone.

 
3. Ai putea avea dureri de cap mai des

În funcție de cât de sensibil este organismul tău la schimbarea meniului zilnic și de cât de multă cafeină consumai în fiecare zi este posibil să ai parte de migrene când vrei să înlocuiești cafeaua cu diferite variante de ceai. „Durerile de cap apar de obicei atunci când întrerupi brusc consumul de cafea, dar se poate întâmpla și dacă reduci consumul treptat. După ce organismul se obișnuiește cu schimbarea și migrenele se vor reduce și vor dispărea în cele din urmă”
, spune dr. Angelone.

 
4. Se va reduce refluxul gastroesofagian

Cafeaua relaxează mușchii care separă esofagul de stomac, favorizând trecerea acidului din stomac și refluxul gastroesofagian. „Este mai util să bei ceai, chiar dacă va avea oricum puțină cafeină. Din păcate cafeaua agravează refluxul gastroesofagian, deși nu este clar de ce. Acest lucru se întâmplă inclusiv pentru varianta decafeinizată”, spune dr. Angelone.

 
5. Vei dormi mai bine

Ceaiul conține mai puțină cafeină decât cafeaua și vei observa că dormi mai profund în absența acestui stimulent. „O cantitate mai redusă de cafeină favorizează somnul profund și vei avea probleme mult mai rar cu agitația sau insomnia”, potrivit dr. Angelone.

 
6. Ți-ar putea crește riscul de diabet

În cadrul studiilor realizate s-a constatat că un consum zilnic de cafea previne diabetul de tip 2, deși nu s-a stabilit motivul exact. Unii specialiști consideră că testosteronul și estrogenul sunt susținute de cafeină, în timp ce alții sunt convinși ca fiecare ceașcă de cafea îmbunătățește sensibilitatea la insulină. Din păcate nu s-a demonstrat o protecție similară în cazul ceaiului.

 
7. Vei evita crampele musculare

Prea multă cafeină îngreunează absorbția magneziului, deși cafeaua conține o cantitate redusă din acest mineral. „Dacă bei multă cafea și nu îi furnizezi organismului suficient magneziu, lucru care se întâmplă foarte des, vor apărea crampele musculare și somnul agitat. Poți evita acest efect neplăcut alegând ceaiul”, potrivit dr. Angelone.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro