Ce ne determina sa alegem un anumit partener
Psihologie · Sentimente si relatii / De Viorica Dragomir, psiholog, 20.07.2007

Adesea, suntem atrasi de persoane care s-ar fi potrivit de minune in caminul in care am crescut. Dragostea la prima vedere poate fi explicata prin intalnirea cuiva care s-ar fi integrat bine "acasa". Reactia nu presupune atat atractie, cat familiaritate.

Cand incercam sa ne razvratim, incercam sa devenim complet diferiti. Printr-un gest de independenta, vom fi tot ceea ce parintii nostri nu au vrut sa fim. Alegerea unui partener pe care stim ca parintii nu-l vor agrea arata ca suntem sub controlul parental la fel de mult ca atunci cand ne supunem.


O relatie sexuala si romantica este prea importanta pentru a fi lasata la voia intamplarii. Alege o persoana care va fi mai apropiata de tine decat oricine altcineva in lume. Fiecare zi pe care o petreceti impreuna reprezinta alegerea ta. Va puteti aduce raiul sau iadul, in functie de cat de bine va intelegeti. Este surprinzator cat de multi oameni nu numai ca nu se gandesc serios la relatiile apropiate, dar considera ca, intr-un fel, nu este corect sa o faca. Iar acest lucru aduce o multime de probleme.


Multi adopta fata de gasirea unui partener o atitudine de tipul "Incearca si vezi". Au intalniri cu foarte multe persoane, pentru a vedea ce merge si ce nu merge. Desi se afla in cautarea compatibilitatii, s-ar putea sa nu stie cum ar arata si ar fi resimtita compatibilitatea, daca aceasta ar aparea.

Prin urmare, se trezesc implicati doar pentru ca au petrecut un timp alaturi de cineva. Cum zilele sau saptamanile lipsite de evaluare trec, s-ar putea sa ajunga prea implicati pentru a iesi din relatie fara durerea despartirii sau ar putea accepta un compromis nesatisfacator � pe cineva care este "destul de bun", dar nu chiar ceea ce cautau ei, desi de la inceput nu stiau sigur ce anume cautau.


O alta greseala obisnuita este aceea de a cauta pe cineva pe care il putem schimba sau modela conform idelalului nostru. Cu alte cuvinte, o persoana isi poate da seama ca e posibil ca partenerul ei ideal sa nu existe, sau, daca exista, s-ar putea sa nu-l intalneasca niciodata, insa idealul ii retine in continuare atentia. Idealul este ceea ce isi doreste, nu o persoana reala. Asa ca formeaza o relatie cu cineva pe care simte ca il poate transforma in idealul ei.

Oamenii opun o mare rezistenta la a fi schimbati in ceva ce nu sunt, doar pentru a-si multumi partenerul. Mesajul pe care il primesc este ca nu sunt potriviti in sine. De asemenea, deoarece imaginea ideala este cea care conduce relatia, cel care o detine nu va fi niciodata satisfacut, pentru ca idealurile sunt, prin definitie, imposibil de atins. Ambii parteneri au sanse mari sa devina dezamagiti si frustrati de-a lungul timpului, unul pentru ca celalalt nu se conformeaza idealului, iar celalalt dearece simte ca nu este valorizat pentru el insusi, ci pentru ceea ce ar trebui sa fie.


Idealurile reprezinta propria creatie. Putem controla fiecare componenta a idealului, pana la ultimul detaliu. Nu putem sa controlam alte persoane si sa le facem ceea ce nu sunt decat pentru o perioada scurta de timp, iar pretul pe care il platim, si unii, si altii, este foarte ridicat.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro