Bucate alese, de Paste
Retete pentru sarbatori / 23.02.2005

Mod de preparare

Pe langa traditionalele oua rosii si cozonacul care sunt nelipsite de pe masa de Paste, iti oferim si noi cateva retete utile care speram sa te ajute sa ai un Paste cat mai fericit.

Salata de ciuperci cu oua si parmezan

Ingrediente si cantitati:

200 g ciuperci
4 oua
2 linguri de parmezan
o ceapa
1 morcov
o telina
2-3 linguri de ulei
2 linguri de otet
sare

Mod de preparare:

1. Ciupercile se curata, se spala si se pun la fiert in apa clocotita cu sare si otet.
2. Dupa 15 minute se scot si se taie feliute.
3. Ouale se fierb tari si se toaca marunt, iar ceapa, morcovul si telina se dau pe razatoare.
4. Se amesteca ciupercile cu o parte din parmezan, oua, ceapa, morcov si telina si se stropesc cu ulei si putina zeama in care au fiert ciupercile.
5. Se potrivesc de sare, se aseaza intr-o salatiera si se presara parmezan deasupra.

Curcan la tava

Ingrediente si cantitati:

1 curcan
20 ml ulei
un fir de maghiran
25 ml coniac
sare, piper

Mod de preparare:

1. Curcanul se sareaza si se lasa sa stea cateva ore.
2. Apoi se taie varful aripilor si al picioarelor si se presara in interior maghiran pisat.
3. Se unge curcanul cu ulei, se aseaza intr-o tava pe cateva betisoare si se da la cuptor.
4. In timpul frigerii se stropeste cu sosul format.
5. Dupa circa 90 de minute se unge curcanul cu ulei amestecat cu coniac si se da din nou la cuptor, pentru rumenire (curcanul trebuie fiert la inceput la foc potrivit pentru a se patrunde bine, iar apoi se continua frigerea la foc mai tare pentru rumenire).
6. Se serveste cu granitura de legume sau cu cartofi.

Friptura de miel la tava

Ingrediente si cantitati:

1,5 kg carne de miel (pulpe)
1-2 linguri de untura
sare
cativa catei de usturoi

Mod de preparare:

1. Se spala carnea, se sareaza si se lasa sa stea jumatate de ora.
2. Se unge o tava cu untura, se aseaza pulpele de miel, se toarna 2-3 linguri de apa si se da la cuptor la foc mic, apoi mai mare pentru cafriptura sa prinda coaja.
3. Cand s-a fript, se scoate din tava si se aseaza pe farfuria de servit.
4. In tava se toarna cateva linguri de apa si cativa catei de usturoi pisat.
5. Se pune tava la foc, se lasa sa dea un clocot, se trece zeama prin sita si se toarna peste friptura.
6. Se serveste cu garnitura de legume.

Stufat de miel

Ingrediente si cantitati:

750 g carne
40 de fire de ceapa verde
20 de fire de usturoi verde
2 linguri de untura
o lingura de faina
un pahar cu bors sau doua linguri de otet
o lingura de bulion, sare

Mod de preparare:

1. Se taie carnea de miel in bucati potrivite si se prajeste cu o lingura de grasime.
2. Se oparesc firele de ceapa si de usturoi verde si se innoada fiecare fir in forma de opt.
3. Se prajesc in putina untura, fara sa se ingalbeneasca.
4. Se pun in cratita cu carne, se adauga un praf de faina, un pahar de bors fiert si indoit cu apa, sare si bulion.
5. Se da la cuptor si se lasa sa fiarba inabusit pana scade cat trebuie.

Cassata di Sulmona

Nu mai putin celebru decat Cassata Siciliana, desertul propus de noi va va incanta simturile gustative: un chec Madeira insiropat cu lichior Amaretto, cu glazura de ciocolata si strat de praline, crema de ciocolatasi alune - si este gata in doar 35 de minute.

Ingrediente si cantitati:

125 g zahar tos
50 g migdale curatate, prajite
175 g ciocolata
125 g alune prajite
2 linguri rase zahar
2 linguri rase cacao pudra
300 ml smantana
350 g pandispan
150 ml lichior Amaretto
50 g unt

Mod de preparare:

1. Topiti usor zaharul intr-un vas mic, cu fundul gros. Nu amestecati. Cand zaharul a devenit auriu, luati-l de pe foc. Amestecati inauntru migdalele, turnati pe o foaie de hartie cerata si dati la rece.
2. Macinati fin migdalele. Puneti-le deoparte intr-un castron de marime mijlocie. Taiati in bucati nu prea marunte (90g) ciocolata si alunele. Amestecati-le si puneti-le deoparte in alt castron de marime medie. Cerneti zaharul pudra si cacaoa intr-un al treilea vas de marime medie.
3. Bateti smantana foarte usor pana devine tare (fara a exagera, ca sa nu se taie sau sa devina unt). Puneti cu lingura cate o treime din cantitatea de smantana in fiecare castron.
4. Taiati in felii subtiri checul Madeira (pandispanul). Captusiti o tava de cozonac sau chec cu celofan. Puneti la baza un strat de pandispan, acoperind tot fundul vasului. Stropiti cu putin lichior. Puneti cu lingura deasupra crema cu migdale, asezati inca un strat de pandispan, stropiti din nou cu lichior.
5. Presarati deasupra jumatate din crema de ciocolata si alune, mai puneti un strat de pandispan si stropiti cu lichior. Puneti deasupra toata crema cu cacao, apoi ce a mai ramas din crema de ciocolata si alune. Acoperiti cu inca un strat de pandispan si stropiti cu ceea ce a mai ramas din lichior. Acoperiti cu celofan si puneti ceva greu deasupra - un carton de dimensiunea tavii in care ati pus prajitura. Dati la frigider peste noapte.
6. Topiti in unt ciocolata ramasa la bain-marine intr-un mic vas de Jena. Amestecati-le bine. Scoateti cassata de la rece, indepartati celofanul si turnati ciocolata topita pe deasupra. Neteziti si imbracati in ciocolata topita prajitura cu ajutorul unei palete. Puteti servi imediat sau puteti chiar congela prajitura pana la data servirii. Nu mai ramane sa va spunem decat Preparare reusita si...Pofta buna!

>print

  • gaby, vineri, 10.06.2011 16:47
    vezi reteta sarmalute acrite cu macris pejob321vannilablog.ro

    super sarmalute

  • mariana, sâmbătă, 23.04.2011 17:09
    retete culinare

    vreau sa fac cunostinta cu cite mai multe retete de bucatarie

  • olicika, sâmbătă, 11.04.2009 23:33
    !!!!! super

    super in teresante retete!!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro