Ingrediente
2 kg de faina, 2 oua,, drojdie cat o nuca, frecata in prealabil cu 2 linguri de zahar o lingurita cu varf de sare, apa sau lapte caldut .
Mod de preparare
Pentru 2 paini se pun intr-un vas cam 2 kg de faina, 2 oua, drojdie cat o nuca, frecata in prealabil cu 2 linguri de zahar o ingurita cu varf de sare si apa sau lapte caldutz cat cuprinde( adica pana iese un aluat relativ moale). Toate se framanta cu curaj si determinare pana aluatul se desprinde usor de pe vas. Daca asta nu se intampla, mai adaugati cate putina faina. Aluatul se lasa la crescut pana se dubleaza ca volum( aprox). Pe masa pudrata cu faina, se imparte aluatul in 8 bucati, care se modeleaza separat sub forma de baghete lungi. Se rasucesc cate doua, apoi in 4 ca sa rezulte doua paini. Capetele se taie. Painile se pun in tavile unse cu ulei si se mai lasa la crescut, apoi se ung cu ou. Se pune la cuptor, la foc mediu pana se rumeneste si va scoate mirosul din casa.