De ce nu este bine să te bronzezi? 3 motive
Sănătate · Dermato - venerologie / 12.08.2017

Vara este asociată cu vacanța și zilele însorite petrecute la plajă sau la piscină. Iar o piele bronzată pare să fie un țel important pentru cele mai multe persoane, care se expun ore în șir la soare pentru a căpăta nuanța dorită de bronz.

Chiar dacă o piele bronzată este frumoasă și sexy, din păcate sunt puțini cei care cunosc adevăratul preț al acesteia. 

Ce este bronzul?

Expunerea moderată la soare este benefică pentru organism, contribuind la sintetizarea vitaminei D și la îmbunătățirea stării de spirit prin eliberarea în corp a endorfinelor. Dar expunerea excesivă la soare este nocivă pentru organism, iar bronzarea pielii este un mecanism de apărare al corpului împotriva razelor ultraviolete. Acestea afectează celulele corpului printr-un proces numit stres oxidativ. Razele UVA și UVB pot provoca degradarea ADN-ului celular, iar celulele pielii se "apără" producând melanină, pigmentul care oferă culoarea maronie a pielii atunci când este bronzată și care are rolul de a absorbi radiațiile. Prin urmare, bronzul este o reacție a pielii față de un factor nociv. Iată câteva dintre motivele pentru care nu ar trebui să stai la soare cu scopul de a te bronza:

Crește riscul apariției cancerului de piele

Melanomul este cel mai agresiv cancer de piele, având o evoluție rapidă, iar razele ultraviolete cresc semnificativ riscul apariției acestei boli grave. Expunerea la soare este una cumulativă. Odată ce pielea a fost arsă de soare, după vindecarea arsurii solare sau estomparea bronzului efectele nocive rămân. O poți privi ca pe un pahar care se umple treptat. Cu cât stai mai mult la soare, cu atât paharul se umple mai repede și cresc riscurile apariției cancerului de piele.

Provoacă îmbătrânirea prematură

Afectând ADN-ul celular, razele ultraviolete cauzează îmbătrânirea prematură a pielii, ceea ce înseamnă că te vei confrunta cu riduri adânci mult mai devreme dacă te expui în mod excesiv la soare. Acest proces poartă denumirea de fotoîmbătrânire și este unul ireversibil.

Cauzează apariția petelor pigmentare

Atunci când te expui în mod repetat la soare pentru perioade lungi de timp, melanina poate fi produsă în mod inegal de celulele pielii, ceea ce provoacă o colorare neuniformă. Te vei confrunta astfel cu pete pigmentare sau pistrui la nivelul tenului, care sunt efecte permanente, dificil de estompat și aproape imposibil de eliminat.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro