Foto: Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog în cadrul Centrului de referință “Dr. Leventer Centre”

3. Nu te mai baza niciodată doar pe cremele cu factor de protecție, dacă ai alunițe


“Există pe piață multe creme cu SPF eficiente, precum cele dermocosmetice din farmacii. La fel sunt și produsele de fotoprotecţie destinate sportivilor și militarilor aflaţi în misiune în zone calde. Acestea sunt eficiente împotriva arsurilor, dar nu vă feresc în totalitate de cancer. Dacă aveți alunițe cu potențial de transformare în melanom malign, expunerea la lumină poate grăbi procesul, chiar dacă foloseşti creme eficiente cu factor de protecție” adaugă doctor Leventer.



4. Nu neglija alte semne ale expunerii exagerate la soare


“Nu doar alunițele trebuie atent monitorizate. Radiațiile ultraviolete pot provoca leziuni cutanate numite keratoze actinice, pete roz, roșii, aspre și descuamate. Acestea se pot transforma în timp în carcinoame spinocelulare, forme de cancer cutanat care au șanse mari de vindecare dacă sunt diagnosticate și tratate la timp”, ne sfătuiește medicul.


5. Mergi cu toată familia la dermatolog, dacă alunițele sunt o “moștenire”


“Statisticile spun că riscul de apariție a unui melanom este de 1.000 de ori mai mare în familiile în care a existat o astfel de afecțiune. Pe fondul acestei moșteniri genetice, radiațiile ultraviolete pot declanșa multiplicări celulare care scapă de sub control și se transformă în cancer. Examinarea periodică a copiilor care merg la plajă și au multe alunițe devine obligatorie”, îndeamnă dermatologul Mihaela Leventer.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro