Durerea abdominală este frecvent etichetată drept „durere de stomac”, deşi doar 10% dintre durerile din această zonă au drept cauză o boală gastrică. Află motivele pentru care te doare în zona abdominală!
Durerea abdominală este frecvent etichetată drept „durere de stomac”, deşi doar 10% dintre durerile din această zonă au drept cauză o boală gastrică. Află motivele pentru care te doare în zona abdominală!
Cele mai frecvente 10 cauze de durere abdominală:
1. Durerea cauzată de hiperaciditatea gastrică (esofagită, gastrită, ulcerul gastric sau dodenal)
Durerea este localizată în partea de sus a abdomenului, apare mai ales primăvara şi toamna, poate fi declanşată de stres, condimente, alcool, crudităti, dulciuri concentrate, mâncăruri tip „fast food”, alimente antiinflamatoare şi este calmată de lapte sau medicamente care scad aciditatea gastrică. Endoscopia digestivă superioară poate preciza diagnosticul corect.
2. De ce te doare stomacul: Colonul iritabil
Durerea este localizată în tot abdomenul, poate să apară în condiţii de stres, este însoţită de zgomote intestinale, alternanţă diaree - constipaţie, balonare, flatulenţă. Colonoscopia este explorarea indicată în cazul prezenţei simptomelor menţionate. Citeşte mai multe despre colonul iritabil!
3. Dischinezia biliară
Durerea este localizată în dreapta sub coaste, apare de obicei la persoane supraponderale, poate să apară după consum de grăsimi de origine animală (smântână, untură, şuncă), dar şi maioneză sau salată de vinete, poate să iradieze către umărul drept şi să fie însoţită de gust amar, greaţă, vărsături şi diaree. Ecografia abdominala poate fi utilă pentru diagnostic.
4. De ce te doare stomacul: Litiază biliară
Durerea are aceeaşi localizare că în dischinezia biliara, de obicei este colicativa (apare şi dispare relativ brusc), poate fi declanşată de consum de grăsimi şi alcool, se poate însoţi de greaţă, vărsături, febră şi icter. Diagnosticul corect se pune dacă se face o ecografie abdominală. Citeşte mai multe despre pietrele la fiere!
5. Cancerul gastric
Durerea este localizată în capul pieptului, este prezentă cam tot timpul, se poate însoţi de lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate şi anemie. Pentru a afla diagnosticul, este necesară endoscopia digestivă superioară cu biopsie.
6. De ce doare stomacul: Cancerul de colon
Durerea poate fi localizată oriunde în abdomen, se poate însoţi de diaree uneori cu sânge, zgomote intestinale, balonare, scădere în greutate şi anemie. Diagnosticul necesită efectuarea colonoscopiei cu biopsie. Citeşte mai multe despre cancerul de colon! Citeşte mai multe despre cancerul de colon!
7. Durerile de cauză ginecologică
Durerea este localizată în partea de jos a abdomenului în zona centrală sau în lateral, poate să fie însoţită de tulburări ale ciclului menstrual, scurgeri vaginale, uneori şi de anemie. Pentru diagnosticul corect, un examen ginecologic este indispensabil.
8. Dureri stomac: Boli ale pancreasului (pancreatită, cancerul de pancreas)
Localizarea durerii este în partea centrală a abdomenului deasupra ombilicului, durerea este puternică şi răspunde greu la tratamentul antialgic, apare de obicei la consumatorii de alcool, persoane obeze sau cu litiază biliară, se însoţeşte de diaree şi scădere importantă în greutate. Pentru diagnostic este necesară determinarea enzimelor pancreatice şi examenul computer tomografic. Citeşte mai multe despre bolile pancreasului!
9. Afecţiuni ale peretelui abdominal (eventraţii, hernii)
Durerea apare în zonă centrală a abdomenului sau jos în zonele laterale, poate să fie exacerbată de efortul fizic sau ridicarea de greutăţi, uneori poate fi violentă şi însoţită de vărsături, greaţă şi oprirea tranzitului intestinal (în cazul apariţiei ocluziei intestinale). De obicei, simpla examinare medicală poate preciza diagnosticul corect.
10. Boli ale ficatului
Durerea hepatică este destul de rar întâlnită, apare în cancer, boli cardiace, boli însoţite de icter (de obicei, hepatita cronică şi ciroza sunt nedureroase), durerea este localizată sub coaste în dreapta şi poate să fie însoţită de scădere în greutate, edeme ale membrelor inferioare. Pentru diagnosticul corect este necesară efectuarea de teste hepatice şi ecografie abdominală. Citeşte mai multe despre durerea de ficat.