7 lucruri pe care să nu le faci înainte de un consult
Indiferent dacă este vorba despre un control sau de un consult la un medic nou, contează foarte mult să procedezi corect pentru a putea beneficia de un diagnostic corect.
Un consult poate include uneori și analize sau ar putea fi necesar să respecți anumite instrucțiuni înainte de a merge la medic. Este important să îți iei măsurile potrivite pentru a nu fi nevoit să repeți întâlnirea din cauză că nu ai putut realiza integral analizele sau lipsește ceva din cadrul consultului de specialitate.
Iată ce trebuie să eviți înaintea unui consult:
1. Nu bea cafea înainte de a ți se lua tensiunea
Dacă mergi la medicul de familie este foarte probabil să ți se ia și tensiunea, așa că este mai bine să eviți cafeaua pentru a nu obține rezultate eronate.
„Dacă bei cafea sau sucuri tip cola într-un interval de o oră înainte de un consult medical tensiunea arterială va părea mai ridicată în mod artificial. Aceeași regulă se aplică și pentru fumat sau medicamentele decongestive”, explică dr. James Dewar, de la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh.
2. Nu consuma alimente cu multe grăsimi înainte de a face analize
Este ideal să uiți de cheeseburgerii dubli sau de pastele cu sos cremos înainte de a-ți face analizele.
„Dacă analizele vor include măsurarea nivelului de colesterol este recomandat să nu consumi deloc calorii cu 8-10 ore înainte de recoltarea analizelor. De asemenea, glicemia și trigliceridele din sânge pot crește după ce ai mâncat. Evită preparatele grase pentru ca medicul tău să poată evalua starea reală a organismului”, spune dr. Dewar.
3. Nu lua medicamente împotriva răcelii înainte de consult (dacă este posibil)
Când ești bolnav medicul va avea nevoie să evalueze starea ta, fără efectul perturbator al medicamentelor.
„Dacă este posibil nu lua medicamente pentru răceală pentru ca medicul să poată observa cu atenție gravitatea simptomelor și evoluția stării tale. Unele medicamente pot crește tensiunea, iar medicul nu va ști dacă este vorba despre efectul lor secundar sau dacă ai hipertensiune. Dacă te simți rău ia medicamentele, dar nu uita să-i spui medicului ce ai luat”, recomandă dr. Dewar.
4. Nu-ți face manichiura sau pedichiura înainte de a merge la dermatolog
„În cadrul unui consult dermatologic medicul îți va analiza întreg corpul, inclusiv unghiile, așa că este indicat să eviți lacul de unghii sau unghiile cu acril. Starea unghiilor poate indica probleme de sănătate precum anemia, diabetul sau afecțiunile cardiovasculare. De asemenea, evită fondul de ten sau batonul corector pentru ca medicul să poată observa și problemele de la nivelul feței. Este important să nu te machiezi sau să fii dispusă să îndepărtezi machiajul în cabinetul medicului. Protecția solară sau loțiunile hidratante sunt acceptabile”
, explică dr. Sarina Elmariah, dermatolog de la spitalul din Boston.
5. Nu anula consultul ginecologic dacă ai menstruație
Deși ți se poate părea jenant, să știi că medicul nu va surprins sau deranjat de sângerarea menstruală. „Mi se întâmplă de multe ori ca pacientele să-și ceară scuze că sunt la menstruație, dar nu este cazul. Asist la nașteri și efectuez operații de cezariană, în niciun caz nu voi fi șocată de menstruație. Rezultatele analizelor recoltate în timpul menstruației nu vor fi afectate, deci nu este nevoie de o reprogramare. Este adevărat că unele femei preferă să amâne programarea din cauza crampelor, dar dacă pot veni la cabinet, nu este nicio problemă din partea mea”, explică dr. Mary Jane Minkin, ginecolog la spitalul Yale-New Haven.
6. Nu folosi deodorant înainte de o mamografie
„Nu este recomandat să se folosească deodorant, antiperspirant sau orice pudră în ziua în care se efectuează mamografia. Motivul este faptul că majoritatea acestor produse conțin aluminiu, care poate da rezultate fals pozitive în cadrul mamografiei”, potrivit dr. Dewar.
7. Nu lăsa să-ți fie prea sete înainte de un examen al urinei
Dacă trebuie să efectuezi analize de urină nu este indicat să fii deshidratat înainte de a le face. Dacă ai făcut exerciții fizice asigură-te că bei lichide suficiente. „Deshidratarea poate modifica rezultatele analizelor. Este ideal să se bea apă în plus înainte de aceste analize pentru a permite obținerea unor rezultate corecte”, recomandă dr. Benjamin Davies, urolog de la Centrul de Oncologie Hillman.