În România, 75% din cazurile de cancer pulmonar sunt descoperite prea târziu
Sănătate · Medicina generala / 03.11.2017

Cancerul pulmonar reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaților diagnosticați cu cancer și se situează pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal.

Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în România, atât ca număr de cazuri, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților. Principala problemă este că în România, 75% din totalul cazurilor diagnosticate cu această boală sunt identificate în stadiu inoperabil, această situație limitând drastic șansele de supraviețuire ale pacienților.

De altfel, doar 1 din 3 cazuri de cancer pulmonar sunt diagnosticate într-un stadiu care permite aplicarea unor terapii utile, media de supraviețuire situându-se în intervalul 6 – 18 luni. Doar 20% dintre acești pacienți trăiesc mai mult de un an.


“În lipsa unor campanii de informare pentru populația aflată la risc, 3 din 4 cazuri noi înregistrate pentru această boală, în țara noastră, sunt descoperite într-un stadiu inoperabil. Accesul încă întârziat la terapii inovatoare care pot dubla șansele de supraviețuire condamnă la moarte sigură și discriminează pacienții cu această boală. Deși cancerul pulmonar este cel mai răspândit tip de cancer în țara noastră și provoacă cel mai mare număr de decese, anual, în cazul bărbaților, autoritățile competente întârzie să ia măsuri pentru a oferi pacienților o șansă la viață. Cancerul pulmonar ar trebui privit ca o problemă urgentă de sănătate publică în România. Fiecare zi care amână luarea unor decizii în acest sens scurtează viața a mii de pacienți, pentru că fără tratament adecvat majoritatea acestora cedează în primul an de la diagnostic”
, a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.  

În țara noastră sunt diagnosticate, în fiecare an, 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, arată statisticile oferite de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. Conform studiilor de specialitate, rata de supraviețuire a pacienților diagnosticați cu această boală este extrem de redusă la 5 ani – pentru cei în stadiu avansat, șansele de supraviețuire sunt de aproximativ 18%, în timp ce, pentru pacienții care suferă de cancere pulmonare metastazate, în stadiu foarte avansat, rata de supraviețuire este estimată la numai 2%.


În Europa, cancerul pulmonar reprezintă o cincime din totalul cazurilor de cancer înregistrate la nivelul continentului - peste 250.000 de oameni au decedat ca urmare a diagnosticării cu această boală, numai în anul 2014.

Cancerul pulmonar sau cancerul bronhopulmonar este definit de înmulțirea necontrolată a celulelor din mucoasa care tapetează arborele traheo-bronșic.

Cancerul pulmonar este recunoscut ca una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o evoluție foarte rapidă, rata de supraviețuire la 5 ani, pentru toate stadiile de evoluție, fiind de numai 15%.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro