Tot ce ar trebui să știi despre sindromul burnout

Medicina generala / 08.05.2018

Știi acel sentiment pe care îl ai atunci când începi munca la un job nou și totul este interesant? Colegi noi, sarcini noi, birou nou. Faci tot ce poți pentru a dovedi că ești persoana potrivită pentru postul respectiv și nu te deranjează să stai peste program la birou.

Sau poate că ai început o afacere de care ești pasionat. Iar într-o zi îți dai seama că nu ai energie nici să te ridici din pat. Oprești alarma și te uiți pe tavan, fără prea mult entuziasm. Te gândești la nenumăratele lucruri pe care le-ai făcut cu o zi înainte și la ce ai de făcut în ziua respectivă. Te simți epuizat și nici nu îți poți găsi motivația. Suferi de sindromul burnout. Iată ce ar trebui să știi despre acesta!

Ce este sindromul burnout?


Înainte de a înțelege ce este sindromul burnout, trebuie să înțelegi ce este stresul. Tindem să credem că stresul este ceva ce putem vedea sau simți - o bătaie mai rapidă a inimii, palme transpirate, probleme cu stomacul. Problema este că stresul se strecoară în viața noastră fără semne evidente. Cu alte cuvinte, poți fi stresat și nici măcar să nu știi. Dacă ai multe sarcini și puțin timp, dacă ai termene limite, dacă depui eforturi semnificative pentru a termina tot ce ai de făcut în timp util, dacă nu te poți concentra, probabil că suferi de stres. Partea proastă este că, dacă te simți stresat în permanență, vei ajunge la stres cronic, care va duce la apariția sindromului burnout.


Sindromul burnout este o stare de epuizare emoțională, mentală și fizică cauzată de stresul excesiv și prelungit. Apare atunci când te simți copleșit și incapabil să îndeplinești sarcinile în mod constant. Pe măsură ce stresul continuă, începi să pierzi interesul sau motivația care te-a determinat să îți asumi un anumit rol în primul rând.

Ești stresat, suprasolicitat, frustrat și nemotivat. Urăști locul de muncă pe care îl iubeai anterior. Nu ai idee ce poți să faci pentru a revigora interesul care te-a adus în acel loc. Din fericire, există și un remediu. În primul rând, trebuie să înțelegi că te afli sub presiune. În al doilea rând, trebuie să îți schimbi obiceiurile, astfel încât să poți avea un echilibru între viața personală și cea profesională.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro