9 feluri în care îți sabotezi imunitatea fără să-ți dai seama
Este adevărat că microbii și bacteriile pot declanșa îmbolnăvirile, dar contează foarte mult și cum reacționează organismul tău împotriva agenților patogeni. Află ce obiceiuri îți pot compromite imunitatea și cum să le corectezi.
Sănătatea ta poate fi în pericol chiar dacă nu realizezi că gesturile tale obișnuite cresc riscul de îmbolnăvire. Este indicat să reevaluezi felul în care acționezi pentru a te asigura că te simți mereu bine și nu apar simptome neașteptate care te-ar putea forța să îți iei zile libere sau să stai în pat.
Iată ce obiceiuri îți pot periclita imunitatea:
1. Uiți că microbii sunt peste tot
Este bine să eviți pe cât posibil să atingi orice suprafețe pentru că pot fi contaminate cu viruși sau bacterii.
„Butoanele din lift, mânerele coșurilor de cumpărături de la supermarket, telefoanele mobile, barele din autobuze și metrou, echipamentele din centrele de fitness și cele din școli pot răspândi rapid infecțiile. Poartă cât de des poți mănuși și spală-te pe mâini”, recomandă dr. Helen Ewing, profesor la Colegiul Carrington din Arizona.
2. Nu te speli frecvent pe mâini
Tocmai pentru că bacteriile pot fi prezente oriunde trebuie să fii vigilent și să-ți menții mâinile curate tot timpul.
„Cea mai bună tehnică este să te speli pe mâini cu apă și săpun, dar dacă nu ai apă la îndemână poți folosi și soluții dezinfectante fără clătire”, spune dr. Ewing.
3. Nu iei măsuri utile când călătorești
Avioanele și hotelurile îți pot compromite imunitatea pentru că vei fi expus la o cantitate ridicată de viruși. Adu cu tine șervețele dezinfectante pentru a șterge mesele, scaunele și brațele scaunelor din avion. De asemenea, șterge cu atenție și telecomenzile, biroul și telefonul din camera de hotel.
4. Folosești excesiv antibioticele
Antibioticele elimină bacteriile, dar nu sunt utile împotriva răcelii sau gripei. „Dacă iei antibiotice atunci când nu ai nevoie ai putea afecta negativ sistemul imunitar pentru că vei distruge rezervele de bacterii benefice din tractul intestinal și vei fi vulnerabil în fața microorganismelor. În cadrul studiilor realizate s-a observat că persoanele care iau antibiotice pentru infecții cronice au un risc mult mai ridicat de a avea o imunitate compromisă”
, potrivit dr. Ewing.
5. Bei prea mult alcool
Dacă pierzi numărul paharelor de vin, bere sau alte băuturi alcoolice ai putea neutraliza sistemul imunitar pentru că au un impact negativ asupra producției de globule albe. „Nu trebuie să depășești limita când vine vorba despre alcool. Globulele albe îți protejează organismul împotriva bolilor infecțioase, iar un exces de alcool va reduce foarte mult capacitatea naturală de apărare împotriva microbilor”, spune dr. Ewing.
6. Nu socializezi destul
Deși la prima vedere nu este bine să fii în preajma persoanelor care ar putea fi purtătoare de microbi, să știi că izolarea din punct de vedere social este nocivă pentru imunitate. „Persoanele care sunt singure perioade îndelungate de timp au un risc mult mai mare de îmbolnăvire, iar sistemul lor imunitar nu funcționează la capacitate maximă”, spune dr. Ewing.
7. Nu dormi bine
Potrivit specialiștilor, persoanele care nu reușesc să aibă un somn profund și odihnitor timp de 7-8 ore pe noapte au un sistem imunitar slăbit și se îmbolnăvesc mult mai ușor. Lipsa somnului poate afecta și ritmul în care îți revii dacă deja te-ai îmbolnăvit. Corpul tău are nevoie de somn atât pentru prevenirea bolilor, cât și pentru a elimina infecțiile deja prezente în organism. Lipsa somnului suficient pe termen lung crește riscul de obezitate, diabet și afecțiuni cardiovasculare.
8. Nu gestionezi stresul în mod eficient
„Stresul cronic modifică funcțiile organismului și slăbește răspunsul sistemului imunitar în fața agenților patogeni. Găsește metode eficiente pentru a te relaxa cum ar fi lectura, plimbările, timpul petrecut cu animalele de companie sau exercițiile fizice”, recomandă dr. Ewing.
9. Preferi băuturile dulci
Sucurile acidulate sau cele de fructe nu au aceleași beneficii ca și apa pentru că au o concentrație prea ridicată de zahăr. „Alege de fiecare dată apa plată, iar dacă te plictisești poți varia gustul cu felii de lămâie, lime sau castravete”, spune dr. Ewing.