Cum să-ți stabilești obiective realiste dacă suferi de scleroză multiplă
Sănătate · Medicina preventiva / 13.05.2019

Uneori este greu să crezi că viața ta se poate schimba în bine când suferi de o afecțiune cronică, care se va agrava în timp. Un diagnostic de scleroză multiplă nu trebuie să-ți răpească speranța, dar este esențial să înveți să-ți trasezi obiective utile pentru a te simți bine și a fi optimist.

De multe ori ideea de scleroză multiplă te poate face să privești în urmă cu regret și să crezi că viața ta va fi mult mai limitată și mai puțin interesantă. Există persoane care pur și simplu speră să nu li se înrăutățească starea, fără să creadă că vor găsi ceva plăcut, care să le facă fericite, în viitor. 
Folosește impresia că timpul ți s-a terminat pentru a stabili noi obiective pe care le poți realiza fără probleme, astfel încât să eviți acumularea tensiunii și a regretelor.

 
Iată ce ar trebui să faci și la ce lucruri ar fi indicat să renunți:

 
1. Învață să meditezi

Scleroza multiplă amplifică nivelul stresului, provoacă durere și te epuizează. Exercițiile de meditație te vor ajuta să te relaxezi, vor reduce intensitatea durerilor și stările de oboseală. Chiar dacă ți se pare că nu exagerezi atunci când te superi sau ești îngrijorat merită să încerci pentru a vedea diferența. Precis vei putea privi obiectiv toate situațiile și vei găsi soluții fără să te enervezi la fel de des. Faptul că vei învăța să respiri mai eficient te va face să-ți regăsești liniștea interioară.

 
2. Bea mai multă apă

Este foarte tentant să eviți lichidele atunci când simptomele sclerozei multiple se manifestă la nivelul vezicii urinare, dar dacă nu bei destulă apă starea de oboseală se va intensifica și ai putea avea probleme cu infecțiile urinare și incontinența.
Vestea bună este că poți evita toate aceste efecte adverse bând mai multe pahare de apă. Îți vor schimba viața fără să faci un efort special.

 
3. Schimbarea dietei este mai complicată, gândește-te bine

Atunci când ai o afecțiune cronică multe persoane îți vor recomanda câte un aliment miraculos, care te poate vindeca imediat. Există și diferite variante de meniuri create pentru scleroza multiplă, dar deocamdată nu s-a dovedit eficiența unuia în mod special. Dacă te gândești să urmezi dieta Swank, Wahls, cea ketogenică sau o altă variantă similară trebuie să știi că nu ai de ce să treci la un regim alimentar drastic, cu excepția situației în care observi o îmbunătățire remarcabilă a stării tale.

 
4. Învățarea unei limbi: depinde de tipul simptomelor

În unele cazuri de scleroză multiplă se poate observa un declin al funcțiilor cognitive, iar învățarea unei limbi noi poate fi o modalitate utilă de a preveni acest efect nedorit. Este indicat să-ți alegi o limbă destul de complicată, care să te țină ocupat mult timp și să te ajute să te gândești la altceva, în loc să te concentrezi pe durerile care apar din când în când.
În cazul în care nu te atrage această activitate poți urmări și un film într-o limbă străină, cu subtitrare. În acest mod vei stimula creierul să realizeze conexiuni între cuvintele noi pe care le auzi și traducerea pe care o citești pe ecran.

 
5. Folosește zinic ața dentară

Multe persoane atribuie toate problemele de sănătate diagnosticului de scleroză multiplă, dar realitatea este că prevenirea cariilor este un lucru separat. Precis nu vrei să adaugi durerile dentare celor cauzate de această afecțiune, așa că nu uita să folosești ața dentară în fiecare zi.

 
6. Nu este nevoie să vezi răsăritul soarelui

Știi ce este mai util decât lumina razelor soarelui la prima oră? Somnul. Odihna insuficientă este direct legată de agravarea durerilor, a nevoii de a urina frecvent și a tuturor celorlalte simptome ale sclerozei multiple. Dacă ai această afecțiune este indicat să dormi mai mult decât de obicei. Organismul se vindecă în timp ce te odihnești, iar dacă te vei trezi prea devreme vei favoriza epuizarea, durerile, problemele oculare și cele de echilibru.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro