8 lucruri despre care nu bănuiești că reprezintă un abuz emoțional
Sănătate · Psihiatrie / 07.05.2019

Indiferent dacă sursa este reprezentată de partener, prieteni sau alți membri ai familiei, fiecare abuz emoțional este subtil și este posibil să nu realizezi ce se întâmplă. Descoperă ce lucruri se încadrează în această categorie, chiar dacă nu le-ai suspecta la prima vedere.

Nu este nevoie de agresiuni fizice pentru ca personalitatea ta să fie afectată de interacțiunea negativă cu alte persoane. Autorul unui abuz emoțional îți va submina încrederea în tine și te va face să te îndoiești de tot ceea ce contează pentru tine.

 
Iată care sunt cele opt forme de abuz emoțional pe care le-ai putea trece cu vederea:

 
1. Desconsiderarea

Dacă ai impresia că nu ești tratată corect persoana respectivă îți va spune imediat că-ți imaginezi totul. Nu o vor interesa deloc sentimentele tale, ci va spune doar că ești exagerat de sensibilă. Dacă un astfel de comportament se prelungește vei ajunge să nu mai ai deloc încredere în intuiția ta.

 
2. Formularea constantă a acuzațiilor

Nu ai făcut nimic atât de grav încât să trebuiască să asculți acuzații toată ziua. Din păcate exact acest lucru ți se va întâmpla. Persoana care comite abuzul te va acuza mereu că ai făcut lucruri foarte grave, dar de fapt nu va face decât să-ți plaseze ție propria vină.

 
3. Uitarea

Persoana care inițiază abuzul își va aminti cu exactitate chiar și o greșeală pe care ai făcut-o acum 6 luni, dar se pare că memoria ei este selectivă. În mod ciudat uită mereu lucrurile care nu îi convin, iar acestea includ și propriile greșeli sau comportamentele nepotrivite. În plus, va reuși mereu să „uite” tot ceea ce contează pentru tine.

 
4. Contrazicerea

Indiferent ce spui te vei înșela. De fiecare dată când începi să vorbești te va întrerupe și se va opune fiecărei afirmații pe care o formulezi. Chiar și în momentele în care este de acord cu tine va pretinde că tot ce spui este greșit numai pentru a te ține într-o stare de tensiune constantă.

 
5. Criticile permanente

Nimic din ce faci nu va fi suficient pentru persoanele care comit abuzul emoțional. Chiar dacă faci tot ce poți și încerci să obții cel mai util rezultat posibil pentru a-i face pe plac, nu va vedea decât greșeli și lucruri negative în acțiunile tale. Aparent vrea să-ți spună mereu cum să-ți îmbunătățești activitățile, dar în esență nu va face decât să-ți repete că nu poți face nimic așa cum trebuie.

 
6. Distragerea atenției

Dacă nu îi convine direcția în care evoluează o discuție va schimba rapid subiectul. Nu o va deranja să te întrerupă chiar în mijlocul unei fraze și să aducă în discuție un aspect cu totul diferit. De asemenea, în unele cazuri nu va schimba subiectul, dar îți va interpreta cuvintele, le va da o semnificație foarte diferită și va pretinde că ai vrut să spui cu totul altceva.

 
7. Subminarea

O persoană care inițiază abuzuri emoționale va face tot posibilul pentru a-ți submina identitatea proprie. Când îți expui opiniile va spune că greșești sau chiar îți va arăta că nu ești deloc inteligentă pentru că ai asemenea impresii. Dacă îi faci o propunere va ignora complet ce i-ai spus, chiar dacă ai avut o idee bună. În cazul în care va aplica mai târziu ideea ta va pretinde că a fost de fapt ideea ei și că tu minți dacă spui că ai inițiat ceva cu mult peste capacitatea ta.

 
8. Limbajul corpului cu o conotație negativă

Problema nu se limitează doar la cuvinte, ci se extinde și asupra limbajului corpului. Ar putea refuza să te privească în ochi, va arunca lucruri numai pentru a te speria, se va încrunta sau va avea un aer plictisit când vorbești. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro