Hepatita C: o problema de sanatate publica
Sănătate · Stiri / 28.09.2007

Prevalenta infectiei cronice cu virusul hepatic C este de 4,9%, si conform acestor date, sigurele publicate pana in acest moment in tara, peste un milion de romani ar putea fi infectate cu virusul hepatitei C.

Hepatita C este o afectiune a ficatului produsa de virusul hepatic C, care are ca efect distrugerea tesutului hepatic. Aceasta afectiune este responsabila de 50-60% dintre cazurile de cancer hepatic, precum si de doua treimi din transpalnturile hepatice, efectuate la nivel mondial.

Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului (ARSH) a organizat o conferinta pentru a prezenta, in premiera mondiala, Raportul Pan-European asupra impactului Hepatitei C in Europa. Raportul a fost prezentat de Prof.Dr. Uwe Siebert
, din cadrul Universitatii de Stiinte Medicale, Informatica si Tehnologie Medicala, din Austria. Totodata, echipa acestuia a fost cea care a realizat raportul cu pricina.

La conferinta au mai fost prezenti: Prof.Dr. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului, Prof.Dr. Carol Stanciu, presedintele Societatii Roamne de Gastroenterelogie si Hepatologie din Iasi, si Prof.Dr. Alexandru Oproiu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH).


Potrivit raportului, anual, hepatita C ucide de 2 ori mai multi oameni decat infectia cu HIV/SIDA, pe continent 86.000 de persoane mor din cauza hepatitei C. Este o suma care aproape ca egaleaza numarul de decese din cauza cancerului pancreatic, una din cele mai agresive forme de cancer.

S-a ajuns la aceasta situatie din cauza lipsei de informatii exacte legate hepatita C, din cauza avansarii in varsta a categoriilor de populatie expuse la factorii de risc ai bolii, precum si din cauza evolutiei in timp a bolii
. Toti acesti factori duc la cresterea extrem de accelerata a numarului de decese cauzate de hepatita C, motiv pentru care acesta boala a devenit una din cele mai mari probleme ale Europei.


Raportul Pan-European propune o serie de masuri pentru tratarea si prevenirea Hepatitei C:


  • coordonarea eforturilor de standardizare a monitorizarii hepatitei C, la nivel national si european, pentru ca guvernele si autoritatile de sanatate publica sa aiba la dispozitie date complete si corecte pentru a dezvolta politici sanitare adecvate si pentru a analiza eficienta normelor deja aplicate;
  • politici sanitare corecte, deoarece in urmatorii 10-20 de ani numarul de boli hepatice terminalesi transpalnturi hepatice va creste;
  • acees egal al pacientilor la servicii medicale de calitate, mai ales pe plan mondial, deoarece variatiile cu privire la mortalitatea si numarul de transpalnturi hepatice, intre tari, subliniaza problema accesului inegal al pacientilor la servicii medicale, in Europa.

Concluziile raportului subliniaza ca, in Europa, hepatita virala C este o problema de sanatate publica. Lipsa de informatii sigure legate de acesta boala sugereaza ca avem de-a face cu o criza a carei anvengura nu este pe deplin recunoscuta la nivel national si european.

De asemenea, cu ocazie prezentarii raportului Pan-European, ARSH si SRGH au anuntat startul celei de-a doua parti a Campaniei Nationale de educare, informare si preventie a Hepatitei C - Afla de C!

In prima parte a campaniei au fost furnizate informatii publicului larg despre hepatita C, pentru a determina, atat autoritatile, cat si populatie sa constientizeze problema reala pe care o reprezinta acesta boala. Cea de-a doua parte a campaniei indeamna oamenii sa ia parte la programul Ministerului Sanatatii Publice de verificare a starii de sanatate a populatiei.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro