Noi sperante in tratamentul Hepatitei B cronice
Sănătate · Stiri / 28.09.2007

Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai contagios decat HIV, virusul care determina SIDA.

Hepatita cronica B este o boala cu potential letal mare si o problema serioasa de sanatate publica globala. In intreaga lume, peste 2 milioane de oameni sunt infectati cu virusul hepatitei B, iar intre 350-400 milioane de oameni sufera de hepatita cronica B. Din acesta cauza hepatita B este a 10-a cauza de mortalitate in lume, complicatiile acestei boli provocand peste 1,2 milioane de decese anual.

Studii recente au aratat ca pacientii cu hepatita B cu un nivel ridicat al incarcaturii virale sunt expusi in viitor unui risc crescut de a dezvolta
ciroza si cancer de ficat, de fapt, infectia cu acest virus este cauza principala a cancerului hepatic. Masurarea incarcaturii virale (nivelul virusului hepatitic B din sange) poate fi o metoda buna pentru a prognoza daca infectia cu virusul hepatitei B prognozeaza catre afectiuni serioase ale ficatului si chiar catre cancer de ficat.

Un nou medicament pentru tratarea si prezenirea hepatitei B a intrat pe piata romaneaca, este vorba despre Baraclude, medicament produs de compania Bristol-Myers Squibb.


Beneficiile sustinute de studiile clinice referitoare la Baraclude dovedesc potentialul acestuia de a incetini progresia catre cronicizare a infectiei cu virusul hepatitei B. Acest lucru a fost dovedit in 3 studii clinice la pacienti, care au fost expusi altui tratament cu antivirale orale, si la pacienti care au dezvoltat rezistenta la lamivudina, un alt tratament folosit in tratamentul hepatiei B. Acesti pacienti erau infectati cu tulpina salbatica a virusului si cu virusul mutant, avand afectiunii compensate ale ficatului.


Dupa 46 de saptamani de tratament, si la 2 ani in cazul celor cu raspuns viral initial, Baraclude a obtinut rezultate comparabile sau mai bune comparativ cu lamivudina, in ceea ce priveste ameliorari ale inflamatiei si fibrozei ficatului cauzate de virusul hepatitei B. La acest program au participat peste 1600 de pacienti din intreaga lume. De asemenea, acest nou medicament, Baraclude, are un profil beneficiu, adica, risc favorabil, bazat pe eficacitate, rezistenta si siguranta dovedite in studiile clinice, profil care sustine
utilizarea acestuia in tratamentul hepatitei cronice B la adulti.

Baraclude este un produs al companiei Bristol-Myers Squibb, companie care  continua sa evalueze si sa monitorizeze pacientii cu hepatita cronica B, care au participat in programul de studii clinice ale medicamentului.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro