Cum să-ţi îngrijeşti corect dinţii ca să nu-ţi miroasă gura

Stomatologie / 13.09.2015

Halena e o problemă cu care se confruntă peste 90 de milioane de oameni. În multe cazuri, aceasta poate fi un semn al unor probleme de sănătate.

Respiraţia urât mirositoare afectează viața socială, iar în unele cazuri poate fi unul dintre cele mai evidente semne ale unor probleme medicale. Dr. Irina Alexandru, medic stomatolog generalist, enumeră cele mai întâlnite cauze ale halenei și tratamentele acestei afecțiuni.

"Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă oamenii în ziua de azi este respirația urât mirositoare sau halena. Aceasta este, de cele mai multe ori, cauzată de o igienă dentară deficitară sau de consumul unor alimente puternic mirositoare. În unele cazuri, însă, poate semnala apariția unor probleme de sănătate", spune Irina Alexandru, medic stomatologie generală la clinica IQDENT.


Cauzele apariției respirației urât mirositoare sunt numeroase, însă cele mai frecvente includ o igienă dentară deficitară, gingivita sau paradontoza, schimbările semnificative ale stilului de viață, exercițiul fizic intens, ori alte afecțiuni cum ar fi diabetul, afecțiunile gastrointestinale și renale etc.

"De cele mai multe ori, dăm vina pe alimentele pe care le consumăm. Ajungem să evităm preparatele noastre preferate pentru simplul fapt că ar putea să ne facă respirația să miroasă urât, însă nu asta ar trebui să fie soluția", arată medicul.


Este bine știut că oamenii tind să creadă că unele alimente duc la respirația urât mirositoare, însă cele mai frecvente cauze ale acesteia sunt, de fapt, bacteriile din gură al căror echilibru este afectat. "În cazul unei igiene dentare incorecte, resturile  alimentare rămân pe limbă, pe gingii sau printre dinți. Aceste bacterii formează compușii sulfuroși volatili, principalii responsabili pentru o cavitate bucală nu tocmai sănătoasă și, deci, pentru o respirație urât mirositoare. Un periaj dentar efectuat corect, de cel puțin trei ori pe zi, după masă, poate fi de ajuns pentru a soluționa problema", explică dr. Irina Alexandru.


Așadar, mirosul neplăcut cauzat de anumite alimente ar trebui să dispară în urma unui periaj corespunzător, prin folosirea apei de gură, ori prin consumul unor alimente cum ar fi pătrunjelul, semnițele de anason, feniculul sau chimenul. În cazul în care mirosul persistă, este clar că alta este cauza și ar trebui identificate alte soluții.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro